Egy paksnyi blokkot is kiválthat egy különleges erőmű Magyarországon, megindultak a próbafúrások
Gazdaság

Egy paksnyi blokkot is kiválthat egy különleges erőmű Magyarországon, megindultak a próbafúrások

Portfolio
Két magyarországi helyszínen megindultak a próbafúrások egy speciális erőmű, szivattyús tározós erőmű előkészítő munkálatai során, és a cél az, hogy egy 500-600 MW körüli, tehát egy paksnyi blokk kapacitásának legalább megfelelő energiatároló létesüljön 5-10 éves időtávon, ami az energiatárolás fokozott hazai kihívását kezelni tudja – jelezte a projektről az eddig ismerhető részleteket Steiner Attila az InfoRádió EnergiaVilág című műsorában. A naperőművek előretörése mellett az energiatárolási lehetőségekről és kihívásokról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek itt érhetők el.

Az Energiaügyi Minisztérium államtitkára azután beszélt a műsorban, hogy a minap a tárca bejelentette: a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánkánál, illetve a Heves vármegyei Markaz határában elkezdődnek a próbafúrások annak feltárására, hogy geológiai szempontból alkalmasak-e a területek, hogy egy ilyen létesítmény megépüljön.

A projekt kapcsán felhívta a figyelmet: a szivattyús energiatárolás egy Európa-szerte már elterjedt, Magyarországon viszont eddig még nem alkalmazott technika, aminek a lényege, hogy két eltérő magasságban elhelyezkedő víztározó között szivattyú segítségével mozgatják a vizet egy felszín alatti csővezetékben; ha olcsó az áram, felpumpálják, ha drága, leengedik, így tárolva a villamos energiát.

Jelenleg a hazai villamosenergia-ellátás nukleáris, illetve napelemes forrásból biztosított, de nagyon fontos lenne a kiegyenlítő energia, hogy legyenek tárolóink, amikor nincsenek napsütéses órák

– emelte ki az államtitkár.

Steiner Attila megfogalmazása szerint nagyon egyszerű szerkezetről és technikáról van szó, amihez alapvetően két – jelentős szintkülönbségben elhelyezkedő – víztározóra, tóra van szükség, amiket egy szivattyús csővezeték köt össze, továbbá van még egy turbina, amivel a villamos energiát lehet termelni.

Arra a kérdésre, hogy mekkora lenne a szivattyús erőmű, azt mondta, ez nagyban a geológiától, illetve a helyi adottságoktól függ. A terv az, hogy az erőműnek 5-600 megawattnyi kapacitása legyen – ami nagyságrendileg egy paksi blokknyi energia tárolását tenné lehetővé –, és hogy optimális esetben 6 órán keresztüli energiatermelést lásson el. A leendő víztározó fizikai mérete egyelőre nem ismert, a munka ezen fázisában még nem tudni pontosan – tette hozzá az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Egy akkumulátoros tárolóval szemben a szivattyús technológia mellett a legfőbb érv a kapacitás és a hosszú üzemidő. Ha egyszer már megépítette az ember, akkor olcsón és nagyon sokáig üzemeltethető. Ami hátránya, hogy viszonylag hosszú idő a létrehozása, akár 5-10 év is lehet Steiner Attila szerint. Az államtitkár úgy véli, reálisan 2025-ben, 2026-ban kezdődhet meg az építkezés, ami nemzetközi példák alapján akár 7-8 évig is eltarthat, tehát egy hosszabb távú projektről van szó.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás