Koronavírus: újabb aggasztó hosszú távú Covid-19 tünetre derült fény
Gazdaság

Koronavírus: újabb aggasztó hosszú távú Covid-19 tünetre derült fény

Portfolio
A Sussexi Egyetem és a londoni King's College közös kutatása szerint a túlzottan rugalmas ízületekkel rendelkező személyek 30%-kal nagyobb eséllyel jelentik, hogy hosszú távú Covid-19 tünetektől szenvednek, ami tartós fáradtság kockázatával járhat.

Egy friss kutatás eredményei szerint azok az emberek, akik rendkívül rugalmas ízületekkel rendelkeznek, 30%-kal nagyobb eséllyel jelentik, hogy nem nyerték vissza teljes egészségüket a Covid-19 fertőzés után - tudósított a The Guardian.

A vizsgálat rámutat arra, hogy a hipermobilitás - egy olyan állapot, amelyben az ízületek szokatlanul nagy mozgástengellyel bírnak - növelheti a hosszú távú Covid-19 tünet és a krónikus fáradtság kockázatát. (Ahogyan arról egy korábbi kutatás kapcsán írtunk, a hosszú Covid azonosításának kritériuma a folyamatos, visszaeső vagy a fertőzést követő 30 vagy több nappal később jelentkező új tünetek.)

A hipermobilitás oka a kötőszövetek szerkezetében mutatkozó eltérésekben keresendő, amelyek támogatják és védik a szerveket és ízületeket. Bár ez az állapot előnyös lehet bizonyos területeken, mint például a sport vagy a zene, problémákat okozhat, többek között fájdalmat, fáradtságot és emésztési zavarokat.

Jessica Eccles és kollégái a Sussexi Egyetemen elkezdték vizsgálni a hipermobilitás kapcsolatát más betegségekkel, mint például a myalgiás encephalomyelitis/krónikus fáradtság szindróma (ME/CFS) és a fibromyalgia. A Covid-19 járvány kitörésekor felmerült bennük a kérdés, hogy vajon ez az állapot hozzájárulhat-e a hosszú Covid kialakulásához is.

Eccles együttműködött a King's College London kutatóival, akikkel a Zoe Health Study Covid-tünet tanulmány 3064 résztvevőjének adatait elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy akiknél hipermobilitás szindrómát diagnosztizáltak, azok

30%-kal nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy nem épültek fel teljesen a vírusfertőzésből.

A tanulmányban bemutatott adatok önmagukban nem bizonyítják egyértelműen az ok-okozati összefüggést, azonban létezik egy lehetséges mechanizmus, ami magyarázhatja: az érintetteknél gyakori poszturális tachycardia szindróma (PoTS), ami abban nyilvánul meg, hogy felállás során drasztikusan megemelkedik a pulzusszám.

Már régóta ismert tény, hogy van kapcsolat a PoTS és a hipermobilitás között

- emelte ki Eccles.

Az elmélet szerint az emberek vénáinak és artériáinak laza kötőszövete miatt a vér összegyűlhet a szövetekben, ami azt jelenti, hogy a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy felálláskor vért pumpáljon az agyba, ami olyan tüneteket vált ki, mint a gyors szívverés és a szédülés.

Ahhoz további kutatásokra van szükség, hogy megértsük, hogyan járulhat hozzá pontosan ez az állapot más betegségekhez is kapcsolódó tünetekhez. Eccles hangsúlyozza: a hosszú Covid esetén nem feltétlenül beszélhetünk egyetlen betegségről, azonban úgy véli, fontos lenne jobban megérteni ezt az összetett kapcsolatot annak érdekében, hogy hatékonyabb kezeléseket lehessen kifejleszteni.

Ez a kutatás azt sugallja, hogy a hosszú Coviddal élők egy alcsoportja nagyobb valószínűséggel hipermobilis. Ezt fontos azonosítani. Lehet, hogy ugyanazok a dolgok, amelyek a hipermobilitásban és fájdalomban szenvedőknek segítenek, például a törzsizmok erősítése és támogatása, máshol is segíthetnek

- fogalmazott a Sussexi Egyetem kutatója.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
idős öreg nyugdíj szegény