Lesújtó jelentés látott napvilágot: egyre lejjebb Magyarország
Gazdaság

Lesújtó jelentés látott napvilágot: egyre lejjebb Magyarország

Portfolio
2024-ben Magyarország 5 helyet zuhanva az 56. helyre került a World Happiness Report, vagyis a világ országait a lakosság boldogsága alapján listázó jelentés szerint. Az északi országok dominálnak a rangsor elején, amelyet Finnország vezet, immáron hét éve. Az Egyesült Államok először esett ki a TOP 20-ból, részben a fiatalok elégedetlensége miatt.

A World Happiness Report legújabb kiadása szerint Finnország vezeti a világ legboldogabb országainak listáját, immár hét éve megőrizve ezt a pozíciót - tudósított a CNN. Az északi országok dominanciája továbbra is megfigyelhető, hiszen Finnországot Dánia, Izland és Svédország követi. A jelentés, amely több mint 140 országot vizsgált, az ENSZ március 20-i nemzetközi világnapja alkalmából készült, és az előző három év átlagos életkörülmény-értékelése alapján rangsorolja az országokat.

Hazánk 2023-ban az 51. helyen szerepelt (6.041-es boldogságindex) a közép-amerikai Salvador után, megelőzve Argentínát.

2024-ben Magyarország 5 helyet zuhanva az 56. helyre került (6.017-es boldogságindex), Portugália után, egy hellyel megelőzve Paraguayt.

Összehasonlításképp: Ausztria a 14., Csehország a 18., Szlovénia a 21., Románia a 32., Lengyelország a 35., Szerbia a 37., Szlovákia a 45., Horvátország a 63., Ukrajna a 105. helyen szerepel.

A 30 év alattiakat vizsgálva Magyarország a 36. helyen szerepel, a 60 év felettiek esetében azonban csak a 70. helyet sikerült megszereznie.

Az idei jelentés újdonsága, hogy korcsoportok szerint is készített rangsort, ami aggodalomra ad okot a fiatalok elégedettségével kapcsolatban bizonyos régiókban. Különösen Észak-Amerikában csökkent jelentősen a fiatalok boldogsága, ami hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államok kikerült az első 20 helyezett közül, a lista 2012-es első publikálása óta először. Ezzel szemben több kelet-európai ország boldogsági indexe javult.

A jelentés kulcsfontosságú változókat vizsgálva magyarázza az életkörülmények értékelését: az egy főre jutó GDP-t, a szociális támogatást, a várható egészséges élettartamot, a szabadságot, a nagylelkűséget és a korrupció megítélését. Finnország és északi társai kiemelkednek ezekben a tényezőkben.

A jelentés a Gallup, az Oxfordi Egyetem Jóléti Kutatóközpontja, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldásokkal Foglalkozó Hálózata és egy szerkesztőbizottság együttműködésével készült.

A felmérés minden résztvevőtől azt kéri, hogy értékelje az életük egészét, figyelembe véve, hogy mit tartanak értékesnek - mondta John Helliwell, a British Columbia Egyetem és Vancouver School of Economics közgazdasági professzor emeritusa, a World Happiness Report egyik alapító szerkesztője.

Az Egyesült Államok és Kanada mellett Ausztrália és Új-Zéland is alacsonyabb pontszámokat kapott a fiatalabb generációk körében.

Helliwell szerint ez nem az alacsonyabb iskolai végzettség vagy rosszabb egészségi állapot következménye, hanem inkább egy "hangulati kérdés", amelyet részben az információfogyasztás befolyásol.

Izrael meglepően magas helyezést ért el annak ellenére, hogy a Hamász elleni konfliktus miatt válságos időket él meg. A felmérés időzítése miatt azonban ezeknek a konfliktusoknak a hatása mérsékelt maradt a rangsorban.

Pozitívumként említhető, hogy globálisan javult a 15-24 évesek életelégedettsége 2006 és 2019 között. A pandémia idején pedig minden generáción belül kiugróan növekedett a jóindulat, különösen a fiatalok körében.

Továbbra is Afganisztán található a boldogságranglista alján. Az utolsó 5-ben szerepel még Libanon, Lesotho, Sierra Leone és Kongó.

A World Happiness Report 2024-es ranglistája:

1. Finnország

2. Dánia

3. Izland

4. Svédország

5. Izrael

6. Hollandia

7. Norvégia

8. Luxemburg

9. Svájc

10. Ausztrália

11. Új-Zéland

12. Costa Rica

13. Kuvait

14. Ausztria

15. Kanada

16. Belgium

17. Írország

18. Csehország

19. Litvánia

20. Egyesült Királyság

...

56. Magyarország

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
német gdp kolbász