Recessziót vár idén Németországban az IMK gazdaságkutató
Gazdaság

Recessziót vár idén Németországban az IMK gazdaságkutató

MTI
A német költségvetési adósságfék szabályok visszahúzó hatása miatt idén átlagosan 0,3%-os GDP-csökkenést, tehát recessziót vár a düsseldorfi székhelyű IMK makrogazdasági kutatóintézet – derült ki a szerdán publikált elemzéséből. Ez azt jelenti, hogy az IMK borúlátóbb képet fest a német gazdasági kilátásokról, mint más kutatóintézetek, például a DIW, az IfW vagy az ifo. Szerdán az IAB nürnbergi foglalkoztatáskutató intézet is közzétette tavaszi prognózisát és arra számít, hogy idén 0,1%-os lesz a GDP-növekedés Németországban.

Erre számít az IMK

"Tavaly a gyenge növekedés oka a Németországot különösen súlyosan sújtó energiaár-sokk volt" - állapítja meg a dokumentum, amely szerint

idén és jövőre az adósságfék lesz az, ami miatt a német gazdaság le fog maradni az iparosodott országok között.

A düsseldorfi székhelyű IMK a visszaesés ellensúlyozására több állami beruházást és a hitelfelvételt korlátozó adósságfék reformját sürgeti. "Miközben a monetáris politika enyhítése látható, a német fiskális politikában nem látszanak a gazdasági fordulat jelei" - írja az intézet prognózisa.

Úgy vélik, szükség lenne az infrastrukturális beruházások bővítésére és az energiaátállást szolgáló beruházások támogatására közvetlen és kedvezőbb értékcsökkenési lehetőségekkel. Az IMK szerint ezzel összefüggésben a villamos energia árát is csökkenteni kellene, például a hálózati díjak fedezésével a szövetségi költségvetésből a hazai áramtermelés biztosítása érdekében, hogy el lehessen távolodni a fosszilis energiahordozóktól a közlekedésben és a lakások fűtésében is.

Az intézet 2,4 százalékos németországi inflációs rátát jelez előre prognózisában az idei évre, ami már megközelíti az Európai Központi Bank (EKB) két százalék körüli inflációs célját és a 2025-ös év átlagában már el is éri azt.

Erre számít az IAB

Az IAB (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung) optimistábban ítéli meg a német gazdasági kilátásokat, mint az IMK (Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung) gazdaságkutató intézet, amely 0,3 százalékos GDP-csökkenést jelez az idei évre. Borúlátóbb viszont a német kormánynál és az ifo gazdaságkutató intézetnél is, amelyek 0,2 százalékos GDP-növekedésre számítanak az idén.

Enzo Weber, az IAB közgazdásza a prognózist kommentálva rámutatott, hogy a viszonylag gyenge gazdasági teljesítmény valamelyest a munkaerőpiacot is érinti, a konjunkturális lassulásnál azonban kisebb mértékben és az is inkább az év elején lesz érzékelhető, míg az év folyamán fokozatos javulás várható.

Az IAB előrejelzése szerint a foglalkoztatottak száma az év folyamán 190 ezerrel, 46,12 millióra emelkedik. Ugyanakkor azonban a munkanélküliek száma is várhatóan 120 ezerrel, 2,73 millióra duzzad.

Különösen a tartósan munkanélküliek esélyei romlanak az újbóli munkába állásra. A tartósan munkanélküliek aránya jelenleg jóval magasabb a pandémia ellőtt jellemző átlagnál és az élénk munkaerő-kereslet mellett lehet igazán számítani ennek a csökkenésére - mondta Weber.

A foglalkoztatáskutató intézet kalkulációi szerint 2024-ben Németországban az elvégzett munka mennyisége az idén kissé növekszik, 0,9 százalékkal 62,19 milliárd órára.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
romos ház szegénység