A Bank of England is kamatdöntő ülést tartott
Gazdaság

A Bank of England is kamatdöntő ülést tartott

MTI
A várakozásoknak megfelelően nem módosította tavaly augusztus óta érvényes, 5,25 százalékos alapkamatát idei második kamatdöntő ülésén a Bank of England.

A brit jegybank - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja - tizennégy kamatemelést hajtott végre azután, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett.

Az így elért 5,25 százalékos alapkamat 16 évi csúcs. A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt ugyanakkor az ötödik egymás után, amelyen a monetáris tanács nem módosította a jegybanki kamatszintet.

A Bank of England csütörtöki beszámolója szerint a kilenctagú testület megosztott volt: nyolcan kamattartásra szavaztak, egy tanácstag 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésre voksolt. Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója a kamattartásról szóló döntés csütörtöki bejelentése utáni sajtótájékoztatóján biztatónak nevezte a legújabb inflációs adatokat. Hozzátette ugyanakkor: a pénzügypolitikai döntéshozóknak meg kell győződniük arról, hogy az éves inflációs ütem visszatér a jegybank 2 százalékos szintjére "és ott is marad".

Bailey szerint még nem jött el a kamatcsökkentés ideje, de a folyamatok a megfelelő irányban haladnak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) éppen a kamatdöntés csütörtöki ismertetése előtti napon jelentette be, hogy a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak februárban, mint egy évvel korábban. Januárban 4 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában. A februári 3,4 százalékos éves ütem több mint két és fél évi mélypont.

A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között ugyanakkor minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon. Ez 1981 októbere óta a legmagasabb éves ütem volt.

Londoni elemzői várakozások szerint azonban az infláció a továbbiakban még meredekebb ütemben csökken, és ez már a kamatpolitika enyhítésére késztetheti a brit jegybankot.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a kamatdöntő ülés eredményének csütörtöki ismertetése után közölte: azzal számol, hogy a Bank of England júniustól enyhítési ciklusba kezd, az idén négy kamatcsökkentést hajt végre, és irányadó kamata 2024 végéig 4,25 százalékra csökken.

A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy várakozása szerint a Bank of England alapkamata a 2020-as évtized végéig 2,5 százalék környékén mozog majd, vagyis a korábbi évtizedek átlagánál sokkal magasabb szinten marad.

A CEBR kiemeli, hogy a Bank of England irányadó kamata 2009-től a legutóbbi emelési ciklusig jórészt 1 százalék alatt volt.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
német gdp kolbász