Két hatalmas naperőművet építenek Magyarországon spanyolok és portugálok

Portfolio
Szerdán két nagy magyarországi naperőmű beruházásról is bejelentés érkezett: az egyik projekt mögött egy portugál fejlesztőcég áll, a másikhoz pedig egy spanyol cég szállít napelem állványokat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe. Frissítés! Az 57 MW-os naperőmű projekt finanszírozási kereteiről közleményt is kiadott az UniCredit Bank, ebből többek között az derült ki, hogy Királyegyházán épül az erőmű. A naperőművek terjedéséről, a zöld energia beszerzéséről és elosztásáról és szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

A jelek szerint két különböző projektről van szó, mert eltérő a megadott projektméret:

  • Az egyiket a portugál hátterű Greenvolt Energias Renovaveis leánycége, a Greenvolt Power fejleszti, amelyhez 36 millió eurós finanszírozást kapott a magyar UniCredit Banktól. A forrás segítségével idén az első félév végéig megépítenek egy 57 MW-os kapacitású, évi 87 GWh zöld áram termelésre képes nagy naperőművet. A helyszín az UniCredit Bank közleménye alapján (lásd alább) Királyegyháza lesz, és lényeges, hogy már van egy megállapodás a projekt hálózatra kapcsolásáról, a megtermelt zöld áramot pedig a KÁT rendszerben értékesíti a cég.
  • A másik projektről csak annyi tudható, hogy a spanyol Gonvarri Solar Steel, a napelemes állványrendszerek gyártója, megbízást kapott egy 65 MW-os magyarországi naperőműhöz szükséges fix szerkezetek szállítására Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe. A spanyol cég közleménye szerint a berendezések szállítása már folyamatban van, de itt még a megrendelő sem ismert, illetve a vármegyén belüli pontos helyszín sem.

Frissítés!

Az UniCredit Bank közleményéből a fentieken kívül az is kiderült, hogy a Greenvolt Csoport leányvállalatának, a Greenvolt Powernek a Királyegyházán épülő projektjét Kirának nevezik. A 36 milliós finanszírozási szerződés kapcsán Adrian Góralski, a Greenvolt Power M&A és projektfinanszírozási igazgatója azt emelte ki: "A megállapodás lehetővé teszi számunkra, hogy tovább haladjunk a ’Kira’ projekt befejezésével". A csoport vezérigazgatója, João Manso Neto azzal egészítette ki: "Ezzel a finanszírozással felkészültünk egy újabb napelempark gyors üzembe helyezésére, ezúttal Magyarországon, ami lehetővé teszi számunkra, hogy rövid távon több, mindenki számára elérhető zöld energiát termeljünk".

A finanszírozó részéről Albert Hulshof, az UniCredit Bank Hungary Vállalati üzletágának vezetője úgy fogalmazott: "Az UniCredit Bank Hungary – az UniCredit Csoport ESG-céljaival összhangban – támogatja a magyarországi energetikai átállást. A Greenvolt ’Kira’ projektjének finanszírozása bizonyítja elkötelezettségünket a megújuló energiaprojektek és a fenntartható növekedés iránt. Büszkék vagyunk arra, hogy Európa egyik legnagyobb fejlesztőjeként támogathatjuk a Greenvoltot az első magyarországi projektjében, és várakozással tekintünk a további együttműködés elé".

Címlapkép forrása: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF