Portfolio signature

Újra épülhetnek szélerőművek Magyarországon! - Kiderült, hol és hogyan

Számos befektető, több különálló szélerőmű-parkja is megépülhet Északnyugat-Magyarországon, de csak úgy, hogy egyetlen kapcsoló állomáson keresztül táplálhatnak be az átviteli hálózatra – jelezték a szerdai online piaci fórumon a MAVIR illetékesei. Kiderült, hogy összesen 1359 MW csatlakozási igény jelentkezett a 400 kV-os feszültségszintre, és közülük kell legalább 670 MW-nak felcsatlakoznia az említett térségben. Mindez megerősítette a Portfolio minapi értelmezését, azóta pedig azt is megtudtuk, hogy Győr környékén fogják kijelölni azt a néhány km-es sugarú kört, ahol létrejöhetnek a szélerőmű-parkok, mert abban a térségben olyanok a szélviszonyok, hogy viszonylag kis hálózatfejlesztéssel megoldható ennyire nagy szeles kapacitás csatlakoztatása. Az ország más térségeiben csak úgy létesülhetnek új szélerőművek, ha nem igénylik a betáplálási kapacitás növelését, vagy eleve be sem táplálnak a hálózatba. Azt az értelmezésünket is megerősítette a mai fórum, hogy a második közzétételi eljárásban beömlött rengeteg új naperűmű projekt nem fog csatlakozási lehetőséget kapni, elutasítják őket a most pénteki határidőkor. A nap- és szélerőmű csatlakozási és zöld áram elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

Mi ez az egész röviden?

Az új szélerőmű telepítéseket egy közelmúltbeli jogszabály változás már megteremtette Magyarországon, így sok év után megnyílt a lehetőség arra, hogy a meglévő 330 MW beépített kapacitás tovább bővüljön - összhangban az Európai Bizottság felé a helyreállítási tervben vállalt feltételekkel, illetve a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) célszámával. Utóbbi anyag 2030-ra 1000 MW beépített szélerőmű kapacitást jelez, és éppen a kettő közötti 670 MW kapacitás kiépítésének körülményeit rögzítette egy minapi kormányrendelet azzal, hogy felállított egy preferencialistát.

Amint a Portfolio részletesen megírta: erre azért volt szükség, mert a várakozásokat jelentősen meghaladó naperőmű, szélerőmű és akkumulátoros energiatároló telepítési igény ömlött be a második közzétételi eljárásban, és muszáj volt összerendezni a 2030-as célokat, a hálózatfejlesztés irdatlan költségeit, illetve a zöldenergia további terjedésének szempontjait. A preferencialista számos kérdést felvetett és ezek tisztázása, illetve a befektetők tájékoztatása volt a mai online fórum fő célja, amelyen több fontos üzenet, illetve prezentáció is elhangzott.

Íme a főbb üzenetek

A fórum nyitó részében elhangzott főbb üzenetek saját értelmező keretünkbe rendezve:

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés