Előfizetői tartalom

Furcsa helyzetet okozott az extrém időjárás a magyar áramfogyasztásban

Az utóbbi években megszokottnál is jóval melegebb időjárás mellett folytatódott a hazai áramfogyasztás növekedése februárban. A magyarországi energiafelhasználás alakulásáról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek itt érhetők el.

A naperőművek magyarországi terjedéséről, az elosztási kérdésekről is részletesen szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek:

Februárban 3742,7 gigawattóra (GWh) volt a magyar villamosenergia-rendszer bruttó felhasználása, 0,1%-kal meghaladva a 2023 februári értéket (3738,3 GWh), több mint 5%-kal elmaradva ugyanakkor az átviteli rendszerirányító várakozásától (3950,7 GWh) - derül ki a Mavir előzetes adataiból.

111

Az adat nem számít rekordnak, a korábbi években több magasabb érték is született az utolsó téli hónapban. A csúcsot a 2021 februári 3923,4 GWh-s adat jelenti, ami 2,9 Celsius-fokos külső hőmérséklet mellett, a koronavírus-válságból való fellendülés idején, de még az energiaár-krízis kipattanása előtt született.

Elsősorban az energiaválság hatására 2022 nyarától 2023 őszéig az előzetes adatok szerint 17, a végleges adatok alapján pedig 15 hónapos negatív sorozat alakult ki, melynek során a hazai havi bruttó villamosenergia-felhasználás folyamatosan csökkent éves összevetésben. A fordulatra az előzetes adatok szerint 2023 novemberében, a végleges adatok szerint tavaly szeptemberben került sor, az azóta napvilágot látott minden havi adat az áramfogyasztás növekedését jelzi.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés