Meglepetésre kamatot vágott az egyik európai jegybank
Gazdaság

Meglepetésre kamatot vágott az egyik európai jegybank

Portfolio
A Svájci Nemzeti Bank az infláció elleni sikeres küzdelem eredményeként, 25 bázisponttal 1,50%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot és a látra szóló betétek kamatát is, ezzel meglepetést okozva a piacoknak és lendületet adva a zürichi tőzsdei részvényeknek.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) csütörtökön bejelentette, hogy 25 bázisponttal csökkenti a jegybanki alapkamatot, így az 1,50%-ra mérséklődik. Ez a lépés azt jelenti, hogy az SNB az első nagy központi bankként kezdett el kamatcsökkentésbe, miután a magas kamatokkal letörte az inflációt.

Az intézkedésre Thomas Jordan, a bank régóta hivatalban lévő elnökének lemondását követően került sor. Jordan szeptemberben távozik posztjáról.

Ez volt az első alkalom kilenc év óta, hogy az SNB kamatot csökkentett. A döntés előtt más európai központi bankok is bejelentették saját politikai döntéseiket, de a Bank of England és a norvég központi bank esetében nem történt változás.

A piacok számára meglepetést okozott az SNB lépése. A svájci frank értéke nyolc hónapja nem látott mélypontra esett az euróval szemben. A svájci államkötvények hozama meredeken zuhant, míg a zürichi tőzsde részvényei emelkedést mutattak. Elemzők többsége nem számított erre a lépésre: azt várták, hogy az SNB még legalább három hónapig 1,75%-on tartja a kamatlábakat.

Az intézkedést a svájci infláció csökkenése indokolta. Februárban az infláció 1,2%-ra mérséklődött, ami már a kilencedik egymást követő hónap volt, amikor az áremelkedés 0-2%-os céltartományon belül maradt.

Az elnök szerint ez lehetővé tette a monetáris politika enyhítését. Az elmúlt két és fél év eredményes volt az infláció elleni küzdelemben. Az előrejelzés szerint az infláció továbbra is a célsávban maradhat.

Az SNB kiemelte: figyelembe veszi a csökkent inflációs nyomást és a svájci frank reálértékén történő felértékelődést. A kamatcsökkentés célja a gazdasági aktivitás támogatása.

Az SNB frissített gazdasági előrejelzése szerint 2024-ben átlagosan 1,4%-os inflációval kell számolni - ez jelentős csökkenés a decemberben prognosztizált 1,9%-hoz képest. A jövő évi várható inflációnál is mérsékelt korrekciót végeztek: a legtöbb már csak 1,2%-ot várnak az előzőleg becsült 1,6% helyett.

Az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan júniusban mérsékli először hitelfelvételi költségeit. Az amerikai jegybank tegnap változatlanul hagyta irányadó kamatlábát, de fenntartotta hitelfelvételi költségek idei háromszori csökkentését illető kilátásait.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás