Varga Mihály szavaiból kiderül: gyengébb lehet a gazdasági növekedés a vártnál
Gazdaság

Varga Mihály szavaiból kiderül: gyengébb lehet a gazdasági növekedés a vártnál

Portfolio
A kormány fokozatosan mérsékli a költségvetési hiány mértékét, így a mutató az idei évben 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet Varga Mihály szerint – derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. A növekedést idén 2 és 3% köré várják, ami gyengébb növekedést jelent a korábbi előrejelzésekhez képest.

A magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára és 2025-re újra az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe kerülhet – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásán.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a magyar GDP már 2021-ben elérte a járvány előtti szintet, jelenleg 5%-kal múlja felül az akkori teljesítményt. A miniszter felhívta a figyelmet: miközben az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzésében rontotta az Európai Unió gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, a magyar gazdaságban idén változatlanul 2,4 százalékos, jövőre 3,6 százalékos bővülést vár.

Az Index tudósítása szerint Varga azt mondta, hogy a kormány 2-3% körüli növekedéssel számol. Vagyis némiképp szerényebb bővülést várnak, korábban ugyanis 3 százalék körüli előrejelzés született kormányzati részről – írja a lap.

A tartós növekedés érdekében a kormány célul tűzte ki a jelenlegi 75 százalékos foglalkoztatási ráta emelését 80 százalék fölé, illetve a munkanélküliségi ráta alacsonyan tartását - ismertette az MTI tudósítása szerint.

A kormány célja, hogy a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett a magyar gazdaság visszatérjen a járvány előtti tartós növekedési pályára – jelentette ki Varga Mihály a PM közleménye szerint. Mint mondta: ennek érdekében a kormány tovább javítja a versenyképességet, növeli a foglalkoztatást és alacsonyan tartja az inflációt.

A tárcavezető komoly eredménynek nevezte, hogy a külkereskedelem rekordot döntött tavaly, a folyó fizetési mérleg pozíciója javul és hazánk tőkevonzó képessége a válságok ellenére is erős maradt. Mint mondta: ennek egyik kulcsa a versenyképes adórendszer, Magyarország az uniós adócsökkentési rangsor élmezőnyébe tartozik, az elmúlt időszakban látványos eredményeket ért el a gazdaságfehérítésben.

"A fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kormány fokozatosan mérsékli a hiány mértékét, így a mutató az idei évben 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet" – áll a közleményben. 

Címlapkép forrása: EU

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Lánchíd