Újabb pusztító világjárványtól tartanak, felszólították a lakosságot: 2 méternél ne tovább!
Gazdaság

Újabb pusztító világjárványtól tartanak, felszólították a lakosságot: 2 méternél ne tovább!

Portfolio
Újabb, emberre is veszélyes világjárványtól tartanak az Egyesült Királyság egészségügyi vezetői, ezért arra szólították fel a lakosságot, hogy a madárinfluenza kockázata miatt kerüljék a vadon élő madarakkal való bármiféle érintkezést és tartsanak legalább két méter távolságot tőlük.

Újabb világjárványtól tartanak a britek - 2 méternél ne tovább!

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi vezetők új iránymutatást adtak ki, amely szerint a lakosságnak legalább két méter távolságot kell tartania a vadon élő madaraktól. Ez a lépés az újabb, emberre veszélyes járványoktól való félelem miatt történt - írta a The Sun.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) hangsúlyozza, hogy a madárinfluenza jelentős veszélyt jelent az emberi egészségre. A kormányzati ajánlások szerint el kell kerülni minden kapcsolatot vadon élő madarakkal, beleértve a galambokat, a hattyúkat és a sirályokat is.

Az Állatokkal szembeni Kegyetlenség Megelőzésének Királyi Társasága (RSPCA) és az Állat- és Növényegészségügyi Ügynökség által közösen kidolgozott útmutató arra figyelmeztet, hogy az embereknek kerülniük kell az állati ürülékkel és elpusztult madarakkal való érintkezést. Az iránymutatás célja, hogy minimalizálja a madárinfluenza emberre történő átvitelének kockázatát.

A madárinfluenza, amely az elmúlt években szokatlanul magas számú madár- és emlősfaj pusztulását okozta, potenciálisan a következő nagy emberi járvány forrása lehet. Bár elsősorban a baromfikat és vadon élő madarakat érinti, az emberekre is átterjedhet. Kutatások szerint az embereknél

a halálozási arány akár 60%-ot is elérheti.

Az elmúlt két évtized során világszerte 882 ember fertőződött meg ezzel a vírussal, közülük 461-en haltak meg. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a H5N1 néven is ismert madárinfluenza emberről emberre is terjedne.

Viszont fennáll a veszélye, hogy a vírus mutálódhat, eljutva az emberek közötti terjedésig.

Jelenleg emberek számára nincs kifejezetten madárinfluenza elleni védőoltás a piacon. A brit kormány ugyanakkor már dolgozik terveken egy esetleges világjárványra való felkészülés érdekében, beleértve az influenza elleni vakcinák felhalmozását is.

Az Egyesült Királyságban eddig öt madárinfluenzával kapcsolatos megbetegedést igazoltak. A Távol-Keleten nagyobb a fertőzöttség kockázata, Kambodzsából például két halálesetet is jelentettek, és legalább egy esetcsoport miatt félő, hogy a vírus emberről emberre terjed.

Az UKHSA azt javasolja, hogy mindenki tartson legalább két méteres távolságot a vadon élő madaraktól; azoknak pedig, akik madarakat tartanak a kertjükben vagy az udvarukon, nem szabad beengedniük ezeket az állatokat lakóhelyükre vagy zárt helyiségeikbe. Emellett megfelelő védőruházat viselése - mint például nadrág vagy hosszú ujjú ruha -, valamint maszk, eldobható kesztyű és szemvédő használata ajánlott annak érdekében, hogy csökkentsék a sérülések és fertőzések esélyét.

A madárinfluenza tünetei

A madárinfluenza fő tünetei nagyon gyorsan jelentkezhetnek. A tünetek közé tartoznak:

  • Nagyon magas láz vagy hőérzet vagy hidegrázás.
  • Izomfájdalom
  • Fejfájás
  • Köhögés vagy légszomj

Egyéb korai tünetek lehetnek:

  • Hasmenés
  • Rosszullét
  • Gyomorfájdalom
  • Mellkasi fájdalom
  • Vérzés az orrból és az ínyből
  • Kötőhártya-gyulladás

Madárinfluenza elleni védekezés Magyarországon

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Ceva-Phylaxia Zrt. együttműködésében létrehozott HPAI vakcinabank ideiglenes engedéllyel rendelkező madárinfluenza elleni vakcinát biztosít vészhelyzetekre, előkészítve Magyarországot a jövőbeli járványok hatékony kezelésére.

Magyarországon az utolsó madárinfluenza járvány 2023 novemberében kezdődött, és 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet regisztráltak tíz vármegyében. Ez idő alatt több mint 1,6 millió állatot kellett felszámolni a járvány miatt, ami jelentős gazdasági veszteségeket okozott.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás