Beolvasott a Fednek a volt jegybankár, akit Trump jelöltjeként emlegetnek a központi bank élére
Gazdaság

Beolvasott a Fednek a volt jegybankár, akit Trump jelöltjeként emlegetnek a központi bank élére

Portfolio
Kemény kritikával illette az amerikai pénzügypolitikát Kevin Warsh, a Fed Kormányzótanácsának korábbi (2006 és 2011 közötti) tagja, akit mostanában Donald Trump elnöki aspiráns lehetséges jelöltjeként emlegetnek a Fed elnöki pozíciójára. Szerinte a jelenlegi irányadó kamat megfelelő szinten van, de döntéshozói várakozások nyilvános közzététele (dot plot) miatt nem tudja betölteni korlátozó szerepét.

A CNBC-nek adott interjújában Kevin Warsh azt mondta: a Fed túlpörgeti a gazdaságot, még akkor is a növekedést hajtva, amikor az eszközárak már „felolvadóban” vannak. Bár az Egyesült Államok szövetségeseit és ellenfeleit lenyűgözheti a tőzsdék teljesítménye és a gazdasági növekedés is, "nem mondanám, hogy túlzottan lenyűgözi őket magának az amerikai gazdaságnak a motorja” – fogalmazott.

Warsh a legkeményebb kritikáját a Fed "dot plot"-jának tartogatta, amely a Fed egyes döntéshozóinak a kamatvárakozását mutatja be. A kamatlábak pályájának "előzetes meghatározása a pénzügyi piacok számára súlyosan kontraproduktív” - mondta Warsh. Elmondta: értetlenül áll a Fed jelenlegi inflációs modellje előtt. A szolgáltatási árak és lakhatási költségek nélkül számított inflációs mutató ugyanis 4% felett van, „erről már jó ideje nem hallottunk" – tette hozzá.

Warsh úgy vélte, hogy a Fed irányadó kamatlába - 5,25% és 5,5% között kellően "korlátozó" jellegű, azaz elég magas ahhoz, hogy visszafogja az aggregált keresletet és lassítsa az inflációt, ugyanakkor a dot plot ennek hitelességét is aláássa: „én nem látom a gazdaság legtöbb részén azt a korlátozó jelleget, amit állítanak" – mondta.

Janet Yellent is kritikával illette, mondván, a pénzügyminiszter minél több rövid lejáratú állampapír kibocsátásával próbálja lejjebb szorítani a hosszú távú kötvényhozamokat. „Ez egy ideig működik, de végül ezt az adósságot ki kell fizetni" – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a hiány csökkentése érdekében adót emelne-e vagy visszafogná-e a kiadásokat, azt válaszolta, hogy a kiadások csökkentésével kezdené.

Címlapkép forrása: Tim Boyle/Bloomberg via Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás