Felfedte kártyáit a globális hálózat, amely a készpénz végleges leváltásán ügyködik
Gazdaság

Felfedte kártyáit a globális hálózat, amely a készpénz végleges leváltásán ügyködik

Portfolio
A SWIFT globális banki üzenetküldő hálózat a következő egy-két évben olyan új platformot tervez létrehozni, amely a világ központi bankjainál ma még fejlesztés alatt álló digitális jegybankpénzeket (CBDC) a meglévő pénzügyi rendszerhez kapcsolná hozzá, ezzel zökkenőmentessé tenné a készpénz digitális alternatíváját jelentő CBDC-k globális használatát.

A Reuters szerint a lépés az eddigi egyik legjelentősebb fejlesztés lenne a kialakulóban lévő CBDC ökoszisztéma számára, tekintettel a SWIFT globális bankrendszerben betöltött kulcsszerepére.

Az indulás valószínűleg az első nagyobb digitális jegybankpénzek bevezetésének időpontjához lesz igazítva.

A világ központi bankjainak mintegy 90%-a már vizsgálja, hogy bevezesse valutájának digitális változatát. A legtöbbjük nem akar lemaradni a bitcoin és más kriptovaluták mögött, de küzdenek a bevezetés technológiai komplexitásával. Egyes országok, mint például  Bahama-szigetek, Nigéria és Jamaica már rendelkeznek CBDC-vel. Kína már előrehaladott állapotban van az e-jüan kipróbálásával. Az Európai Központi Banknál szintén folyamatban van a digitális euró kikisérletezése, míg a Nemzetközi Fizetések Bankja, a globális központi banki ernyőcsoport több határokon átnyúló kísérletet is folytat.

Nick Kerigan, a SWIFT innovációs vezetője elmondta: egy hat hónapos kísérleten vannak túl, ebbe a német, francia, ausztrál, szingapúri, cseh és thaiföldi központi bankok, részben névtelenséget kérő kereskedelmi bankok és elszámolási platformok 38 tagú csoportját vonták be, és az egyik legnagyobb globális együttműködést jelentette a CBDC-k és a "tokenizált" eszközök világában.

A kísérlet célja annak előkészítése volt, hogy a különböző országok CBDC-it együtt lehessen használni,

még akkor is, ha azok különböző alaptechnológiákra vagy "protokollokra" épülnek, és hogy csökkentsék ezzel a fizetési rendszerek széttöredezettségének kockázatát. Megmutatta, hogy ezek az eszközök nagyon összetett kereskedelmi vagy devizafizetési rendszerekben használhatók, potenciálisan automatizálhatók, így felgyorsíthatók a folyamatok, csökkenthetők költségeik.

Kerigan szerint eredményeiket a résztvevők széles körben sikerként értékelték, és a SWIFT-nek határidőt állítottak a munka elvégzéséhez. A következő 12-24 hónapban tervezzük a termékként való bevezetést - mondta Kerigan egy interjúban, hozzátéve: "A kísérleti stádium felől haladunk valami felé, ami valósággá válik."

A SWIFT legfőbb előnye azonban az, hogy meglévő hálózatát már több mint 200 országban ismert, és több mint 11 500 bankot és alapot köt össze, ezek naponta több ezer milliárd dollár megmozgatására használják. Az elképzelés szerint, ha az összekapcsolódás megvalósul a CBDC területén is, az a bankok számára egy helyen lenne képes kezelni a digitális eszközökkel kapcsolatos fizetéseket, ahelyett, hogy több ezer ilyet kellene létrehozni, minden egyes partnerre külön-külön.

Kerigan idézte a Boston Consulting Group (BCG) előrejelzését, amely szerint 2030-ra mintegy 16 000 dollár értékű eszközt tokenizálhatnak. „Ha tetszőleges számú hálózatot tudunk csatlakoztatni a SWIFT-rendszerhez, az sokkal jobban skálázhatóvá válik az iparág számára" - mondta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olívabogyó