Figyelmeztet az IMF: Kínának most két választása van
Gazdaság

Figyelmeztet az IMF: Kínának most két választása van

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva szerint Kínának most két választása van: visszatérhet a régi gazdaságpolitikájához, vagy a növekedést ösztönző reformok mellett dönthet – írja a CNBC.

Kína útelágazás előtt áll: vagy a múltban bevált politikára támaszkodik, vagy a minőségi növekedés új korszakához igazítja politikáját

- mondta Georgieva vasárnap a pekingi Kínai Fejlesztési Fórumon.

"Egy átfogó, piacbarát reformcsomaggal Kína lényegesen gyorsabban növekedhetne, mint a változtatás nélküli forgatókönyv szerint" - mondta az IMF vezetője.

Ez olyan növekedést szabadíthatna fel, amely a következő 15 évben a reálgazdaság 20%-os bővülését jelentené - mai értéken ez azt jelentené, hogy 3,5 ezermilliárd dollárral bővülne a kínai gazdaság - tette hozzá.

A bolgár közgazdász szerint bár az ország a koronavírus-korszak után fellendült - 2023-ban a növekedés meghaladja az 5%-ot -, olyan problémákkal kell szembenéznie, mint az alacsony termelékenységnövekedés és az elöregedő népesség.

Ennek ellenére hozzátette: középtávon Kína továbbra is a világgazdasági növekedés egyik legfontosabb tényezője lesz.

A vasárnap kezdődött kétnapos idei Kínai Fejlesztési Fórumra a kínai tisztviselők több mint 100 külföldi résztvevőt várnak, köztük a legnagyobb tengerentúli cégek vezérigazgatóit, valamint az IMF és a Világbank vezetőit.

A fórumon tartott beszédében Li Csiang kínai miniszterelnök az állami médiajelentések szerint a minőségorientált növekedés előmozdítására, a makrogazdasági kiigazítások fokozására és a belső kereslet bővítésére tett erőfeszítéseket. A kihívások kezelése során nagyobb fokú nyitottságot ígért.

A közelmúltban a tisztviselők állítólag további védelmet ígértek a külföldi finanszírozású cégeknek, mivel a Kínába irányuló tengerentúli befektetések elapadtak – írja a lap. Az intézkedések egybeesnek az egyéb lépésekkel, amelyeket Peking az elmúlt hetekben tett a külföldi befektetők és vállalkozások bizalmának erősítése érdekében, miközben az idei évre 5% körüli növekedési célt tűzött ki maga elé.

A kínai kormány korábban elismerte, hogy a 2023-as cél elérése nem lesz könnyű, különösen mivel az ország továbbra is túlkapacitással és megtorpanó árnyomással küzd az ingatlan- és adósságválság közepette.

Az év elején a davosi Világgazdasági Fórumon Georgieva felvázolt néhány rövid és hosszú távú kihívást a világ második legnagyobb gazdasága előtt, és arra figyelmeztetett, hogy Kínának strukturális reformokra van szüksége a növekedés felpörgetéséhez, valamint a belső fogyasztás és a bizalom élénkítéséhez.

Az IMF novemberben külön közölte, hogy a kínai gazdaság 2024-ben várhatóan 4,6%-kal fog növekedni, és figyelmeztetett az ingatlanpiaci problémákra.

Vasárnap Georgieva kiemelte legkomolyabb kihívásokat, amelyek közé tartozik az ingatlanszektor fenntarthatóbb alapokra helyezése és a helyi önkormányzatok adósságkockázatának csökkentése.

Szerinte Kínának határozott lépéseket kell tennie a csődbe ment fejlesztők által félbehagyott, félkész lakások befejezése és a helyi önkormányzatok adósságából eredő kockázatának csökkentése érdekében - mondta az IMF vezetője vasárnap.

A minőségi növekedés egyik fő jellemzője a belföldi fogyasztásra való nagyobb támaszkodás kell, hogy legyen

- mondta Georgieva, hozzátéve, hogy ez az egyének és a családok vásárlóerejének növelésétől függ.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
andrássy út hősök tere