Javulgat a gazdasági bizalom Magyarországon
Gazdaság

Javulgat a gazdasági bizalom Magyarországon

Portfolio
Márciusban az üzleti világ és a lakosság is kissé kedvezőbb kilátásokról számolt be, mint tette azt februárban. A vállalkozások lassú hangulatjavulása azt jelenti, hogy 10 hónapos csúcson van a szektor optimizmusa. Így a GKI konjunktúraindexe 3 ponttal tudott emelkedni.

A GKI konjunktúra index, ami a vállalati és lakossági kilátások összefoglaló mutatója, a februári 3 pontos esés után, márciusban 3 ponttal nőtt - azaz értéke lényegében visszatért az év eleji szintre. A tárgyhavi javuláshoz a fogyasztók és az üzleti világ azonos mértékben járult hozzá: a GKI üzleti és fogyasztói bizalmi index is 3-3 pontot hízott. Márciusban az iparban és az építőiparban következett be érezhetően kedvező változás (6, illetve 2 pontos emelkedés), az üzleti szolgáltatók esetében nem változott a kép, míg a kereskedelemben kissé romlott (2 pontos esés).

  • Az iparban a teljes rendelésállomány megítélése a februárinál lényegesen nagyobb elégedettséget tükröz, s a következő három hónapban várható termelési kilátás is érdemben javult. Ugyanakkor a saját termelésű készletek szintje lényegében nem változott.
  • Az építőiparban a rendelésállomány értékelése érezhetően javult, de a foglalkoztatási várakozások óvatosabbak lettek.
  • A kereskedelemben az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség kissé romlott, s a készletek is duzzadtak, de a következő három hónapban várható megrendelések értékelése kedvezőbb lett.
  • A szolgáltató ágazatban az előző három hónap üzletmenetének megítélése érdemben javult, de a következő három hónapra vonatkozó forgalmi várakozás, illetve a foglalkoztatási tervek kissé romlottak.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága márciusban sem változott érdemben, a létszám bővítését és csökkentését tervezők aránya nagyjából megegyezik. A derűlátók alkotják a többséget az iparban és az üzleti szolgáltatások területén, míg az építőiparban a borúlátók. Az üzleti szféra összesített áremelési tervei márciusban csökkentek, különösen a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága lényegében nem változott.

A GKI fogyasztói bizalmi indexének márciusi emelkedése belesimul a mintegy másfél éve tapasztalható pozitív trendbe. E hónapban a lakosság mind az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét javulónak értékelte februárhoz képest. Ugyanakkor a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi kilátások, illetve a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése nem változott. A lakosság inflációs várakozása valamelyest emelkedett, s a munkanélküliek számának várható alakulása tekintetében is némi romlás következett be.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olaszorszag-italia-szicilia-terkep