Előfizetői tartalom

Kiderült, miért van horror hiány a költségvetésben

Portfolio
Soha nem látott mértékű költségvetési hiány halmozódott fel februárban: az 1758 milliárd forintos deficit rekordot jelent, ennél nagyobb tél végi lyukat nem láthattunk még a büdzsében. A ma megjelent részletes adatokból kiderül, hogy a havi gazdálkodásra nagy teherként nehezedett a 13. havi nyugdíj, illetve a lejáró lakossági állampapírkamatok kifizetése. Nem alakulnak ugyanakkor megnyugtatóan a bevételi számok sem.

Az, hogy februárban magas a deficit, önmagában nem meglepő, hiszen a magas nyugdíj- és kamatkiadások egyszeri hatása előre láthatóan nagy lyukat ütött a büdzsén. Előbbi nem is igen jelent nagy extra kiadást tavalyhoz képest: 2023-ban 421, az idén 449 milliárd forintba került a 13. havi nyugdíj kifizetése. Viszont a kamatbevételek és -kiadások egyenlegeként adódó 761 milliárd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés