Az atomenergetika reneszánszáról beszél a Roszatom
Gazdaság

Az atomenergetika reneszánszáról beszél a Roszatom

MTI
|
Portfolio
Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, az elmúlt időszakban az atomenergetika folyamatosan fejlődött, és arra lehet számítani, hogy 2050-re megháromszorozódik az atomerőművi kapacitás, miután a dubaji COP28 klímacsúcson a világ atomenergetikájában vezető szerepet játszó országok kötelezettséget vállaltak erre.

Ismertetése szerint jelenleg a világban az atomerőművek beépített teljesítménye 370 gigawatt, és ezt kell 1000 gigawatt fölé emelni 2050-re.

Részletezte, hogy az orosz 36 atomerőművi blokk 30 gigawatt beépített teljesítménnyel rendelkezik, az atomenergia részarányát az országban a jelenlegi 20 százalékos arányról 2045-ig 25 százalékra kell növelni. Ehhez 2035-ig 35 nagy, közepes és kis teljesítményű blokkot kell építeni.

Kitért arra, hogy spekulatív okok miatt jelentősen emelkedett a természetes, és így a dúsított urán ára az utóbbi időben, ami nem jó a felhasználóknak. Példaként említette, hogy a természetes urán ára 3-5-szörösére növekedett, a természetes urán ára 100 dollár fontonként (1 font=0,453 kilogramm), a dúsított uráné pedig 150-160 dollárt ért el.

Kirill Komarov elmondta, tavaly a Roszatom exportból származó bevétele 16 milliárd dollárt ért el, ami kétszeres növekedés egy év alatt. Ez annak köszönhető, hogy az együttműködő országokban nem követték a "politikai turbulenciát".

Az európai uniós szankciók a társaság működésére gyakorolt hatását firtató kérdésre válaszolva elmondta, a polgári felhasználású atomenergetikát nem érintik a szankciók.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Havi 40 ezer forint a kétgyermekes családoknak