Lassan befejeződik a Yettel hálózatfejlesztése
Gazdaság

Lassan befejeződik a Yettel hálózatfejlesztése

Portfolio
A Yettel idén befejezi a több mint 4 ezer bázisállomásból álló hálózatának modernizálását, jelenleg a munka 90 százalékánál tartanak. Ez több új szolgáltatás elérhetővé tételére nyitott lehetőséget - mondta Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese annak apropóján, hogy 1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven.

A fejlesztések eredményeképpen elérhető már a mély beltéri hálózati lefedettség növelését segítő Voice over WiFi (VoWiFi) szolgáltatást, ami az épületen belüli WiFi hálózat segítségével egészíti ki a mobilhálózatot és olyan helyeken is hanghívásokat és SMS-küldési lehetőséget biztosítanak, ahova a külső mobiljel már gyengén, vagy egyáltalán nem jut el. Elindult a VoLTE roaming, ami már internet alapú mobil hanghívást biztosít a Yettel ügyfeleinek külföldön – a szerződött partnerországokban –, így az erre alkalmas készülékekkel olyan helyeken is telefonálhatnak és mobilnetezhetnek, ahol rövidesen mind a 2G, mind a 3G korábbi technológiákat kivezetik, például az USA-ban.

A Yettel 2020-ban átfogó, többéves hálózatmodernizációs projektet indított. Ennek során az elavult 3G technológiát kivezette. Az országosan lakosságra vetített 99,5 százalékos lefedettségű 4G-hálózat kapacitása a korábbi 2-3x-osára növekedett és a fejlesztés utat adott az 5G-technológia elterjedésének.

A Yettel hálózatán a 2010-es évektől évente mintegy 30 százalékos adatforgalom-növekedés figyelhető meg, ami az 5G és az otthoni szolgáltatások megjelenésével a legutóbbi évben már 80 százalékra nőtt.

Az eseményen azt is elmondták, hogy az otthoni szolgáltatások felhasználói köre megközelíti a 100 ezer főt.

Korábban kétség volt, hogy a Yettel kibírja-e a versenyt kizárólag mobil alapú szolgáltatóként. Mára bebizonyosodott, hogy ezek a félelmek alaptalanok voltak - tette hozzá Szafonov Olga, a Yettel lakossági kereskedelmi igazgatója.

Egy átlagos otthoni internetfelhasználó 300 gigabájt forgalmat generál, ha pedig tévészolgáltatást is kér, akkor ez a szám 730 gigabájt. Ennek a kiszolgálása 4G-vel nem lett volna lehetséges. A Yettel folyamatosan teszteli, hogy egy 5G cellára hány ügyfelet tehetnek.

Ennek a maximuma 140 előfizetés, amelyet Mosonmagyórávon értünk el

- mondta a szakember.

Ha egy 5G-cella környezetében betelik a kapacitás, akkor a Yettel nem ad el több előfizetést, hiszen ellenkező esetben minden ügyfélnél lassulna az internet - hangsúlyozta.

A jelenlegi hálózat szinte minden igényt kielégít, kivételt a profi netes játékosok jelentik, akiknek hatalmas adatforgalmi igényük van és a hálózat sebessége is kritikus fontosságú.

1994. március 26.

30 évvel ezelőtt, 1994. március 26-án a mai Yettel hálózatán elsőként indult Magyarországon kereskedelmi GSM szolgáltatás, mindössze 3 évvel a világ első ilyen szolgáltatását követően. Ezidőtájt a vezetékes telefonokhoz is hosszas várakozási idővel lehetett csak hozzájutni, azonban a mobil megjelenésével kialakult távközlési versenyhelyzet a vezetékes világot is gyorsításra sarkallta, és hirtelen lerövidült a hagyományos telefonok bekötéséhez szükséges várakozási idő.

A kezdeti tervekben az ezredfordulóig 100 000 előfizető elérése volt a cél, de a vállalat erre a céldátumra már egymillió előfizetővel rendelkezett. A mobil előfizetések száma országosan 2001-ben már megelőzte a vezetékestelefon-előfizetések számát. Rövidesen a 3G-vel megjelent az érdemben használható internet a mobiltelefonokon, majd a 2010-es években a 4G, ami már nagyképernyős internetezéshez (laptopon, számítógépen) is elegendő kapacitást biztosított. Ennek további fejlesztése és az 5G 2019-es megjelenése tovább erősítette a mobil alapú adathálózatok jelentőségét.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Benzin