Portfolio signature

Egy nagy magyar probléma: bajban a német ipar

Portfolio
A német ipar hosszabb ideje lejtmenetben van, és ami magyar szempontból kellemetlen, hogy ezzel párhuzamosan a hazai ipar is recesszióba süllyedt. De miért szenved Európa mintagyereke, és mik a kilátásai? A Magyar Nemzeti Bank friss inflációs jelentésében ezt a kérdést járták körül a szakértők.

Németország hazánk legfontosabb külkereskedelmi partnere, 2023-ban a magyar árukivitel 26 százaléka ide irányult - mutat rá a szoros kapcsolatra az MNB inflációs jelentése. A Németországba érkező hazai export nem kizárólag végső felhasználásra kerül, a magyar vállalatok a nemzetközi termelési láncokon keresztül beszállítóként kapcsolódnak elsősorban a németországi járműiparhoz. A hazai és európai gazdaság szempontjából tehát kiemelt jelentőségű a német ipar és export lassulása mögött meghúzódó jelenségek vizsgálata.

A magyar és a német ipar együttmozgása a szoros gazdasági kapcsolatok miatt természetesnek hat, de azért nem teljesen nyilvánvaló. 2017 és 2022 között a magyar ipar a német lejtmenet ellenére növekedési pályán tudott maradni, dacolva a megelőző évek reflexeivel. Aztán két éve a német és a magyar ipar egyszerre állt meg, és utána egyszerre kezdett el zsugorodni - vagyis véget ért a decoupling időszaka.

A zölddel jelölt időszakokban a német és a magyar ipar együttmozgása volt megfigyelhető, a piros időszakban pedig a decoupling.

Németország nagy méretű, exportorientált gazdaság, ahol a feldolgozóipari termékek jelentős hányadát adják a teljes kivitelnek. Az export a tavalyi évben a GDP 47,1 százalékát tette ki Németországban, ami a fejlett gazdaságok körében magasnak számít: a G7 országokban 2022-ben az OECD adatai alapján átlagosan 32 százalék körül alakult ez az érték. A német gazdaság modellben kiemelt jelentőségű külkereskedelmi többlet a kivitel lassulásával párhuzamosan a 2010-es években mért átlagos 6,4 százalékos GDP-arányos szintről 2023-ra 4,2 százalékra csökkent - írja az MNB.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés