Nemcsak válás esetén védhet óriási vagyonvesztéstől a házassági szerződés – jóval az esküvő után is érdemes lehet megkötni
Gazdaság

Nemcsak válás esetén védhet óriási vagyonvesztéstől a házassági szerződés – jóval az esküvő után is érdemes lehet megkötni

Portfolio
Egyre többen kötnek házassági szerződést Magyarországon, de a trend inkább lassan emelkedő, főleg, ha az adatot a házasságok számával vetjük össze. Pedig egy ilyen dokumentum nemcsak válás esetén jöhet jól: öröklés, egy hitelszerződés vagy egy kockázatosabb vállalkozás esetén is védelmet nyújthat a családi vagyon egy részére. A témával kapcsolatban Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a Portfolio Checklist csütörtöki adásának vendége.

A házassági vagyonjogi szerződés, vagy ahogy a hétköznapi nyelvben hívják, a házassági szerződés egyre elterjedtebb jelenség Magyarországon, de még mindig messze áll attól a gyakoriságtól, amely megfelelne a válások magas számának.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke a Portfolio Checklist csütörtöki adásában beszélt arról, hogy bár az elmúlt évtizedben emelkedett az ilyen szerződések száma, a növekedés meglehetősen lassú.

Harminc éve a házassági szerződést jellemzően a bizalmatlanság jeleként értelmezték, és csak szélsőséges esetekben fordult elő, hogy a házastársak ilyen megállapodást kötöttek. Napjainkban azonban a középosztály növekvő vagyona és a válásokból adódó anyagi veszteségek tapasztalata miatt egyre többen döntenek ezen megoldás mellett – mondta el a podcastben a közjegyző.

Miről szól egy ilyen szerződés?

Tóth Ádám a Checklistben elmondta: a házassági vagyonjogi szerződések elsősorban a vagyon megosztására vonatkozó viszonyokat tisztázzák a házasfelek között, és lehetővé teszik, hogy a házastársak eltérjenek az általános szabályoktól, amelyek szerint a házasság alatt megszerzett vagyon közös. Ezzel párhuzamosan fontos szerepet játszhatnak harmadik felekkel szemben is, például öröklés vagy kártérítések esetén.

Egy ilyen szerződés ugyanis nagyban hozzájárulhat, hogy egy esetleges örökléskor ne legyen jogvita például az özvegy és a korábbi kapcsolatból származó gyerekek között. E mellett pedig akkor is érdemes lehet vagyonjogi szerződést kötni, amikor egy aktív házasságban az egyik fél fokozott pénzügyi kockázatnak teszi ki magát, például cégvezetőként a magánvagyonával is felelnie kell szakmai döntésekért vagy egy nagyobb hitelt vesz fel.

Ilyenkor a házassági vagyonjogi szerződés segíthet ugyanis elkülöníteni a személyes vagyon egy részét, így védelmet nyújtva a másik házastárs, valamint a nevére kerülő vagyontárgyak számára.

A kamarai vezető felhívta a figyelmet: különösen fontos, hogy a szerződés tényét rögzítsék a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásában, ennek hiányában ugyanis a szerződésben foglaltakat harmadik féllel fennálló jogvita esetén nem lehet felhasználni.

A házassági szerződések tartalma változó lehet, attól függően, hogy a párok milyen vagyoni helyzetből indulnak ki. Lehet szó benne már meglévő vagyonról, jövőbeli vagyonról, megtakarításokról, öröklésről, de akár üzletrészekről és azok hozamairól is – közölte a podcastben Tóth Ádám.

A teljes interjú meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is, a harmadik könyvjelzőtől:

KÖVESS MINKET

Az interjú és a cikk megjelenését a Magyar Országos Közjegyzői Kamara támogatta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Recesszió küszöbén Németország?