Nemcsak válás esetén védhet óriási vagyonvesztéstől a házassági szerződés – jóval az esküvő után is érdemes lehet megkötni
Gazdaság

Nemcsak válás esetén védhet óriási vagyonvesztéstől a házassági szerződés – jóval az esküvő után is érdemes lehet megkötni

Portfolio
Egyre többen kötnek házassági szerződést Magyarországon, de a trend inkább lassan emelkedő, főleg, ha az adatot a házasságok számával vetjük össze. Pedig egy ilyen dokumentum nemcsak válás esetén jöhet jól: öröklés, egy hitelszerződés vagy egy kockázatosabb vállalkozás esetén is védelmet nyújthat a családi vagyon egy részére. A témával kapcsolatban Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a Portfolio Checklist csütörtöki adásának vendége.

A házassági vagyonjogi szerződés, vagy ahogy a hétköznapi nyelvben hívják, a házassági szerződés egyre elterjedtebb jelenség Magyarországon, de még mindig messze áll attól a gyakoriságtól, amely megfelelne a válások magas számának.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke a Portfolio Checklist csütörtöki adásában beszélt arról, hogy bár az elmúlt évtizedben emelkedett az ilyen szerződések száma, a növekedés meglehetősen lassú.

Harminc éve a házassági szerződést jellemzően a bizalmatlanság jeleként értelmezték, és csak szélsőséges esetekben fordult elő, hogy a házastársak ilyen megállapodást kötöttek. Napjainkban azonban a középosztály növekvő vagyona és a válásokból adódó anyagi veszteségek tapasztalata miatt egyre többen döntenek ezen megoldás mellett – mondta el a podcastben a közjegyző.

Miről szól egy ilyen szerződés?

Tóth Ádám a Checklistben elmondta: a házassági vagyonjogi szerződések elsősorban a vagyon megosztására vonatkozó viszonyokat tisztázzák a házasfelek között, és lehetővé teszik, hogy a házastársak eltérjenek az általános szabályoktól, amelyek szerint a házasság alatt megszerzett vagyon közös. Ezzel párhuzamosan fontos szerepet játszhatnak harmadik felekkel szemben is, például öröklés vagy kártérítések esetén.

Egy ilyen szerződés ugyanis nagyban hozzájárulhat, hogy egy esetleges örökléskor ne legyen jogvita például az özvegy és a korábbi kapcsolatból származó gyerekek között. E mellett pedig akkor is érdemes lehet vagyonjogi szerződést kötni, amikor egy aktív házasságban az egyik fél fokozott pénzügyi kockázatnak teszi ki magát, például cégvezetőként a magánvagyonával is felelnie kell szakmai döntésekért vagy egy nagyobb hitelt vesz fel.

Ilyenkor a házassági vagyonjogi szerződés segíthet ugyanis elkülöníteni a személyes vagyon egy részét, így védelmet nyújtva a másik házastárs, valamint a nevére kerülő vagyontárgyak számára.

A kamarai vezető felhívta a figyelmet: különösen fontos, hogy a szerződés tényét rögzítsék a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásában, ennek hiányában ugyanis a szerződésben foglaltakat harmadik féllel fennálló jogvita esetén nem lehet felhasználni.

A házassági szerződések tartalma változó lehet, attól függően, hogy a párok milyen vagyoni helyzetből indulnak ki. Lehet szó benne már meglévő vagyonról, jövőbeli vagyonról, megtakarításokról, öröklésről, de akár üzletrészekről és azok hozamairól is – közölte a podcastben Tóth Ádám.

A teljes interjú meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is, a harmadik könyvjelzőtől:

KÖVESS MINKET

Az interjú és a cikk megjelenését a Magyar Országos Közjegyzői Kamara támogatta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
gen z fest