Három év alatt több mint 5000 fővel csökkent a teljes munkaidős tanárok száma Magyarországon
Gazdaság

Három év alatt több mint 5000 fővel csökkent a teljes munkaidős tanárok száma Magyarországon

Portfolio
Az elmúlt három évben több mint ötezerrel csökkent a teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógusok száma a köznevelési intézményekben, miközben nőtt a részmunkaidős és megbízási szerződéses tanárok, valamint a nevelést segítő személyzet létszáma - írta a Népszava.

Az elmúlt három év során több mint ötezer fővel csökkent a köznevelési intézményekben teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógusok száma a Köznevelési Információs Rendszer adatai szerint. A statisztikák alapján 2020 októberében még 132 084 pedagógus dolgozott teljes állásban, ez a szám 2021-ben 131 233-ra, 2022-ben pedig 129 170-re esett vissza. A legutóbbi adatok szerint, 2023 októberére ez a szám tovább csökkent, és elérte a 126 966 főt.

Ezzel párhuzamosan növekedett azon pedagógusok száma, akik részmunkaidőben tevékenykednek. A rendszer jelentése szerint míg 2020-ban ez a létszám 12 528 volt, ez 2023-ra több mint kétezerrel emelkedett, és elérte a 14 752-t. Az óraadók és megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárok létszáma is növekedést mutatott: az előzőleg regisztrált 11 896 főről enyhén emelkedve, elérte a 12 473-at. Továbbá megfigyelhető volt a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő (NOKS) munkakörökben dolgozók számának növekedése is.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás szerint e csökkenés mögött elsősorban az áll, hogy évről évre többen mennek nyugdíjba ebben a szektorban, mint ahány újonnan végzett pedagógus lép be vagy tér vissza hosszabb kihagyás után. A PSZ által közölt adatok szerint csaknem ötezer pedagógus ment nyugdíjba idén, miközben az Oktatási Hivatal jelentése alapján tavaly szeptemberben mindössze több mint kétezer pályakezdő kezdett el dolgozni e területen. Totyik Tamás hozzáteszi azt is, hogy az úgynevezett státusztörvény feltételeinek nemet mondó tanárok jogviszonya novemberben megszűnt.

Az elnök szerint az óraadók és részmunkaidősök létszámnövekedése arra vezethető vissza, hogy elsősorban ebben a formában alkalmazzák tovább azokat a tanárokat, akik nyugdíjas koruk mellett is folytatják munkavégzésüket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
jerome powell fed fed