Erősödik az amerikai ipar
Gazdaság

Erősödik az amerikai ipar

MTI
|
Portfolio
Nőtt az amerikai feldolgozóipar teljesítménye márciusban az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) hétfőn közzétett adatai alapján. Az amerikai gazdaság teljesítményét szorosan figyelik a közgazdászok a Fed szigorú kamatpolitikája miatt.

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,3 pontra erősödött márciusban a februári 47,8 pontról. A mutató ezzel 17 hónap után először emelkedett a növekedést a csökkentéstől elválasztó 50 pontos szint fölé. Elemzői várakozások átlagában kevésbé javuló mutató, 48,5 pont szerepelt márciusra.

Az ISM amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 28 hónapos növekedést követően 2022 novemberében esett 50 pont alá, és maradt ott egészen idén márciusig. Ez volt a leghosszabb csökkenés a 2000 augusztusától 2002 januárjáig tartó időszak óta.

Az új megrendelések alindexe márciusban 51,4 pontra javult a februári 49,2 pontról, a termelési volumen mutatója 48,4 pontról, 54,6 pontra nőtt, a foglalkoztatási almutató 45,9 pontról 47,4 pontra emelkedett, a termelői ár alindex 52,5 pontról 55,8 pontra változott, a készletek mutatója pedig 45,3 pontról 48,2 pontra nőtt.

Az eltérő módszertannal dolgozó S&P Global gazdaságkutató intézet ugyancsak hétfőn azt közölte, hogy márciusban az amerikai feldolgozóipari BMI végleges értéke 51,9 pontra gyengült a februári, 2022 júliusa óta legmagasabbnak számító 52,2 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Az S&P Global gazdaságkutató intézet által közzétett amerikai feldolgozóipari BMI idén január előtt 2022 októbere óta csupán egyszer, tavaly áprilisban állt a növekedést jelző 50 pont fölött. A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék (GDP) mintegy 10 százalékát állítja elő.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-467030637