Fontos kérést intéztek Kínához az orosz-ukrán háború kapcsán
Gazdaság

Fontos kérést intéztek Kínához az orosz-ukrán háború kapcsán

MTI
Kína hajlandó több jó minőségű terméket és szolgáltatást importálni Franciaországból, de egyúttal reméli, el tudja kerülni, hogy az Európai Unió "kockázatcsökkentési" stratégiája kárt okozzon neki, "negatív üzleti hangulatot" keltsen - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, miután Pekingben tárgyalt francia kollégájával, Stéphane Séjournéval. Séjourné többek között arra kérte Pekinget, mint a nemzetközi jog betartásának egyik kulcsszereplőjét, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra.

Közös sajtóértekezletükön Vang kifejezte abbéli reményét, hogy Európa "kockázatcsökkentő" politikája nem irányul konkrét országok ellen, és nem sérti meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait. A Kínától való függetlenedés jelenti a legnagyobb kockázatot - hívta fel a figyelmet. "Folyamatosan lazítunk a kínai piacra való bejutás lehetőségein, és igyekszünk elősegíteni a nemzetközi információáramlást" - mondta Vang.

A francia külügyminiszter pedig azt ígérte, hogy Párizs folytatja Pekinggel tárgyalásait az úgynevezett kockázatmentesítésről, és nem gondolja, hogy az Európai Unió protekcionista intézkedéseket hozna, amint ezt Peking állítja.

"Gazdasági partnerségünk újbóli kiegyensúlyozása prioritás, ahogyan európai partnereink számára is az" - mondta Séjourné.  Az Európai Unió bizottsága korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a nagy mennyiségű és alacsony árú, kínai gyártású elektromos járművek importja megzavarja az európai termelést, és munkahelyeket szorít ki a kontinensről. A Kínában működő európai vállalatok pedig panaszt tettek Pekingnél, mert szerintük az ázsiai országban átláthatatlan a törvényi szabályozás a külföldi vállalatokra vonatkozóan.    

Séjourné biztonsági kérdésekről, és ezen belül az ukrajnai háborúról szólva elmondta: Franciaországot aggasztja az a lehetőség, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak a háborújához. Arra kérte Pekinget, mint a nemzetközi jog betartásának egyik kulcsszereplőjét, valamint mint a Moszkvával jó viszonyt fenntartó és a háborúnak politikai rendezéssel véget vetni akaró hatalmat, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra.

Nem lesz semmilyen béke, főleg nem tartós, ha Ukrajna nem lehet a béketárgyalások egyik főszereplője

- szögezte le.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
áradás árvíz stock