A vártnál jobban alakult, nagyot esett  a német infláció
Gazdaság

A vártnál jobban alakult, nagyot esett a német infláció

Portfolio
A várakozásoknál is alacsonyabb lett a német infláció márciusban, a februári számhoz képest jelentős csökkenést látunk, ami azt jelenti, hogy a gyengélkedő német gazdaságban kezd helyreállni az árstabilitás.

Kijött a márciusi német infláció, a várakozásokhoz képest némileg jobban alakult. Az európai módszertan szerint harmonizált éves index 2,3%-ra esett márciusban a februári 2,7%-ról, az elemzők 2,4%-os emelkedést vártak.

Havi szinten 0,6% volt az áremelkedés, ami még mindig magasnak nevezhető, de növekedést nem látunk az előző hónaphoz képest.

Összességében a friss adat inkább pozitívnak értékelhető.

Németország az eurózóna legnagyobb gazdasága, súlya a blokk mintegy negyedét teszi ki. Ennélfogva a német inflációnak van a legnagyobb hatása az eurózóna átlagára is. Az eurózóna átlagát holnap délelőtt közlik.

A német gazdaság gyengélkedik, még az idei első negyedévben is stagnálhat, ami az infláció szempontjából nem rossz hír. Az EKB célja, hogy eurózóna-átlagban 2%-os éves inflációt érjen el, a német árdinamika ehhez már nagyon közel van.

Az EKB 4%-ra emelte az irányadó rátát az infláció leküzdése érdekében, ebben eddig sikeresnek mutatkozott a jegybank, de kérdés, hogy az inflációt végül mennyi idő múlva sikerül tartósan visszaterelni ehhez a szinthez.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Recesszió küszöbén Németország?