Ebből még nagy baj lehet: negatív áramárakat hozott a nyuszi Magyarországon
Gazdaság

Ebből még nagy baj lehet: negatív áramárakat hozott a nyuszi Magyarországon

A húsvéti hosszú hétvégén három egymást követő napon is negatív áramárak alakultak ki a magyar áramtőzsdén, és az előtte lévő napokban is többször nulla közeli árakat láthattunk – figyelt fel a Portfolio a helyzetre, ami nagyon komoly megtérülési kérdéseket feszeget a meglévő naperőművek tulajdonosai, illetve a tervezett projektek beruházói körében. Ezekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferencián, amelyről további részletek itt érhetők el.

A napsütéses időben (bőséges áramkínálat), munkaszüneti napok mellett (minimális ipari áramkereslet) sorozatban három egymást követő napon alakultak ki minimálisan negatív áras órák a másnapi nagykereskedelmi villamosenergia piacon az elmúlt napokban. A legmélyebb negatív áras óra március 31-én kora délután a 13 és 14 óra közötti leszállítási időszakra vonatkozott, amikor mínusz 1,9 euró/MWh volt az ár. Amint a magyar villamosenergia tőzsde (HUPX) termék specifikációja írja: a negatív árat "jogilag szolgáltatás nyújtásként kell értelmezni (átvételi szolgáltatás), és nem az értékesítő fél részéről történő termék szállításként". A gyakorlatban tehát az eladónak fizetnie kell a vevő felé, hogy vegye át a felkínált áramot, ami a napközbeni napsütéses időben a naperőművi termelők számára egyre komolyabb megtérülési kérdéseket vet fel, ráadásul egyre gyakrabban.

oras aramarak magyarorszagon2404

Nemcsak a negatív áras órák vetnek fel ilyen kérdéseket, hanem a nullás, illetve enyhén pozitív árak is. Márpedig amint láthatjuk: március 24-én sorozatban hét egymást követő órában volt kereken nulla euró az órás termék ára a HUPX-en, aztán március 28-án délután 3 és 4 óra között lényegében nulla euróra süllyedt az ár, 31-én sorozatban hat egymást követő órában volt enyhén negatív az ár, április elsején három egymást követő órában volt ugyanerre példa, aztán a tegnap kialakult, mai leszállításra vonatkozó árak körében is találunk két enyhén mínuszos és egy nullás árat.

Azoknak a naperőművi termelőknek, akik mostanában nem vesznek részt a KÁT/METÁR fix átvételi árat garantáló rendszerében, a fenti, súlyos megtérülési kérdéseket felvető helyzet már legalább tavaly tavasz-nyár óta ismert, amióta egyre gyakrabban alakultak ki nullás, vagy kisebb-nagyobb mértékben mínuszos órák a HUPX-en. Így "hiába" alakul ki 30-80 euró/MWh körüli zsinóráramár egy-egy napra (lásd narancssárga vonal), a naperőművek által a délelőtti és délutáni órákban ténylegesen elérhető árak (árbevétel) ennél szisztematikusan és egyre markánsabban lefelé térnek el. Az elmúlt napokban amint láthattuk: szinte nem is tudtak árbevételt termelni a kora délutáni órákban a piacon értékesítő ipari méretű naperőművek.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
olaj