Kilőtt az olaj ára!

Portfolio
A Brent nyersolaj határidős jegyzése hordónként 89 dollár fölé emelkedett, ezzel tavaly október vége óta nem látott szintre került a jegyzés a növekvő geopolitikai aggodalmak és a korábban vártnál nagyobb kereslettel kapcsolatos várakozások közepette.

Ma eddig 2 százalékkal került feljebb a nyugati benchmark olajterméknek számító Brent jegyése és megközelítette a hordónként 90 dolláros szintet,

ilyen magasan tavaly október óta nem volt az árfolyam.

Többek között a növekdvő geopolitikai feszültségek állnak az emelkedés hátterében: Irán szíriai nagykövetsége ellen intézett légi csapást Izrael, amelyben Irán legfőbb parancsnoka és több tisztviselő is életét vesztette. Emellett a mexikói állami irányítású Pemex olajvállalat bejelentette, hogy a következő hónapokban csökkenti a nyersolajexportot, ami fokozza a meglévő ellátási hiány miatti aggodalmakat. A tervek szerint az OPEC e heti közös miniszteri ülésén értékeli a piaci körülményeket és a tagok kitermelési céljait - bár a várakozások szerint a jelenlegi kitermelési politika változatlan marad, de az ülés előtti fokozott bizonytalanság is felfelé hajtja az olajárat. A keresleti oldalon a vártnál erősebb amerikai és kínai feldolgozóipari PMI-adatok jöttek, ezek pedig a korábban projektáltnál markénsabb jövőbeli keresletet vetítenek előre.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF