Portfolio signature

Óriási hatalmat kaphat a GVH, extrém módon sújthatnak le a vállalatokra

Portfolio
A kormány nagyon komolyan átírná a versenyjogi szabályokat: bevezetnék az alapvető jelentőségű vállalkozások fogalmát, amelyet egy adott piacon jelentős befolyással rendelkező cégekre terjesztenének ki. A Gazdasági Versenyhivatal mondhatná ki ágazati vizsgálatok alapján, ha valaki beleesik ebbe a kategóriába. Ha a hatóság pedig úgy ítéli meg, hogy az alapvető jelentőségű vállalkozás nem tudja ellátni a működését, akkor kötelezheti az érintett cég tulajdonosait a társaság részben, vagy egészben történő értékesítésére.

Az Igazságügyi Minisztérium még március közepén, szinte észrevétlenül nyújtotta be társadalmi egyeztetésre egy saláta törvénytervezetét, amely átfogó változásokat hozna a gazdasági verseny szabályozásában. A tervezet szerint a Tisztességtelen Piaci Magatartás és Versenykorlátozás Tilalmáról szóló törvény (1996. évi LVII. törvény) jelentős módosításokon mehet keresztül: meghatározzák a versenykorlátozó megállapodások fogalmát, kiterjeszti a versenyfelügyeleti hatáskört, és új eszközöket biztosít a piaci zavarok kezelésére.

Az egyik legfontosabb módosítás, hogy mostantól tilos minden olyan megállapodás vagy, összehangolt magatartás, amely a gazdasági versenyt akadályozza, korlátozza vagy torzítja, beleértve a vételi, vagy eladási árak meghatározását, és az egyéb üzleti feltételek közvetlen, vagy közvetett befolyásolását. A módosítás hangsúlyozza, hogy kizárólag egymástól független vállalkozások közötti megállapodásokra vonatkozna a törvény. A közösen irányított vállalkozásoknál csak azon piacokon léphet életbe, amelyen azok tevékenykednek.

Külön figyelmet kapnak az alapvető jelentőségű vállalkozások, amelyek esetében a Gazdasági Versenyhivatal kiterjedtebb hatáskört kap az ellenőrzésre és szankciók kiszabására.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés