Túlteljesítette a célt Magyarország, mélybe szakadt a gázfogyasztás
Gazdaság

Túlteljesítette a célt Magyarország, mélybe szakadt a gázfogyasztás

Az elmúlt 12 hónapban 8,3 milliárd köbmétert tett ki a magyarországi földgázfelhasználás, ami 20%-os zuhanást jelent a 2018 tavasza és 2023 tavasza közötti referenciaidőszakhoz képest, és ezzel sorozatban másodszor is túlteljesítette Magyarország a 15%-os kötelező uniós gázfogyasztás visszafogási célt – derült ki az Energiaügyi Minisztérium kedd reggeli bejelentéséből. A gázfelhasználási tendenciákról és a tudatos energiamenedzsment megoldásokról lesz szó a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

A 15%-os uniós kötelező gázfogyasztás visszafogási szabályrendszert először 2022 augusztusától 2023 március végéig kellett teljesítenie a tagállamoknak (a megelőző 5 évi fogyasztás átlaga, tehát a 2017 és 2022 közötti időszak volt a referencia), akkor az EU átlagában 17,7%-os lett a tényadat, és Magyarország a 20%-os visszafogással a nagyobb túlteljesítők között volt.

Ezután a következő referenciaidőszak 2023. április elejétől 2024. március végéig tartott, ekkor a 2018 tavasza és 2023 tavasza közötti időszak 10,34 milliárd köbméteres átlagos magyarországi gázfogyasztása volt a referencia, és ezt kellett legfeljebb 8,79 milliárd köbméterre szorítania Magyarországnak. A tényadat a tárca közleménye szerint "alig valamivel több mint 8 milliárd köbméter" lett (a tárca által megjelölt kerek 20%-os csökkenés 8,28 milliárd köbméteres fogyasztással jön ki).

Így tehát Magyarország sorozatban másodszor is túlteljesítette az uniós kötelező célt.

A kilátások kapcsán a tárca megjegyezi: "a gazdaság újraindításával ismét fokozódhat a vállalkozások energiaigénye, de az elért megtakarítás nagyobbik hányada jó eséllyel hosszabb távon is megőrizhető." A minapi energiaügyi miniszteri tanácsi megállapodás értelmében az eddig kötelező gázfogyasztás visszafogási rendelkezés 2024 áprilisától ajánlásként él tovább.

Amennyiben nem tavasztól tavaszig, hanem naptári évek szintjén gondolkodunk a magyarországi gázfelhasználásról, akkor a 2021-es 11 milliárd köbméterhez képest 2023-ban már 23 százalékkal kevesebb, mindössze 8,5 milliárd köbméter gáz fogyott. 

A tárca emlékeztet rá, hogy a kormány számos intézkedéssel ösztönzi a tudatos felhasználást, mint például a lakossági napelemes és energiatárolós pályázat, illetve az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR). Utóbbi kapcsán megjegyzi: a rendszer mostanáig közel 4400 hitelesített intézkedés megvalósítását segítette elő, az így elért összes energiamegtakarítás már meghaladja a 6 petajoule-t.

Az EKR rendszer eredményeiről, a gáz- és áramfogyasztási tendenciákról és az energiafelhasználás optimalizálásáról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek:

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olaj