Véleményt mondott Izraelről a Fitch Ratings
Gazdaság

Véleményt mondott Izraelről a Fitch Ratings

MTI
Levette a negatív figyelőlistáról Izrael államadós-besorolásait a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor negatív kilátást hagyott érvényben Izrael devizában fennálló hosszú futamú szuverén adósságállományának elsőrendű "A plusz" osztályzatán, amelyet megerősített.

A Fitch a kedden Londonban bejelentett intézkedés indoklásában kiemelte, hogy a gázai háborúból eredő geopolitikai kockázatok változatlanul magasak, és továbbra is fennáll az eszkaláció veszélye. A cég megítélése szerint ugyanakkor az izraeli adósprofilra nehezedő kockázatok kiszélesedtek, és hatásuk felmérése hosszabb időt vehet igénybe, ezért indokolttá vált az "A plusz" izraeli besorolás levétele a negatív figyelőlistáról.

A Fitch Ratings gyakorlatában a negatív figyelőlista a negatív osztályzati kilátásnál számottevően erőteljesebb jelzés a leminősítés valószínűségére, és a negatív megfigyelés alá vett besorolások elbírálása rendszerint sokkal rövidebb idő alatt megtörténik, mint a negatív kilátások esetében.

Keddi elemzésében a Fitch közölte: várakozása szerint Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúja az idei második negyedévben is folytatódik, és fennáll annak kockázata, hogy még tovább elhúzódnak az intenzív katonai műveletek.

Ennek következményei közé tartoznak a közvetlen katonai finanszírozási igényekkel járó további magas kiadások, valamint a jelentős fennakadások a határövezetekben folyó termelőtevékenységben, a turizmusban és az építőiparban - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A Fitch Ratings szerint a folytatódó gázai hadműveletek miatt magas a konfliktus kiszélesedésének kockázata is, jóllehet a dél-libanoni Hezbollah milícia és az izraeli hadsereg eddig egyaránt óvakodott attól, hogy az esetenkénti tüzérségi párbajok teljes körű háborúvá eszkalálódjanak.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a háború és a vele járó gazdasági felfordulás tavaly 6,6 százalékkal csökkentette az izraeli államháztartási bevételeket, miközben a háborús költségekre és a gazdasági hatások ellentételezésére fordított összegek 12,5 százalékkal emelték a központi kiadásokat.

A hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány ebben a környezetben elérte a 4,1 százalékot az eredetileg előirányzott 0,9 százalék helyett.

A Fitch Ratings közölte: előrejelzése szerint az izraeli államháztartási deficit az idén eléri a hazai össztermék 6,8 százalékát, 2025-ben viszont 3,9 százalékra csökken.

A cég kiemelte azt is, hogy becslése szerint az izraeli gazdaság tavalyi növekedési üteme - amely mindössze 1,8 százalék volt - 1,5 százalékponttal magasabb lett volna a háború nélkül.

A Fitch londoni elemzői az idei évre 1,9 százalékos, jövőre 4,1 százalékos növekedést várnak az izraeli gazdaságban.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
áradás árvíz stock