Véleményt mondott Izraelről a Fitch Ratings
Gazdaság

Véleményt mondott Izraelről a Fitch Ratings

MTI
Levette a negatív figyelőlistáról Izrael államadós-besorolásait a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor negatív kilátást hagyott érvényben Izrael devizában fennálló hosszú futamú szuverén adósságállományának elsőrendű "A plusz" osztályzatán, amelyet megerősített.

A Fitch a kedden Londonban bejelentett intézkedés indoklásában kiemelte, hogy a gázai háborúból eredő geopolitikai kockázatok változatlanul magasak, és továbbra is fennáll az eszkaláció veszélye. A cég megítélése szerint ugyanakkor az izraeli adósprofilra nehezedő kockázatok kiszélesedtek, és hatásuk felmérése hosszabb időt vehet igénybe, ezért indokolttá vált az "A plusz" izraeli besorolás levétele a negatív figyelőlistáról.

A Fitch Ratings gyakorlatában a negatív figyelőlista a negatív osztályzati kilátásnál számottevően erőteljesebb jelzés a leminősítés valószínűségére, és a negatív megfigyelés alá vett besorolások elbírálása rendszerint sokkal rövidebb idő alatt megtörténik, mint a negatív kilátások esetében.

Keddi elemzésében a Fitch közölte: várakozása szerint Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúja az idei második negyedévben is folytatódik, és fennáll annak kockázata, hogy még tovább elhúzódnak az intenzív katonai műveletek.

Ennek következményei közé tartoznak a közvetlen katonai finanszírozási igényekkel járó további magas kiadások, valamint a jelentős fennakadások a határövezetekben folyó termelőtevékenységben, a turizmusban és az építőiparban - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A Fitch Ratings szerint a folytatódó gázai hadműveletek miatt magas a konfliktus kiszélesedésének kockázata is, jóllehet a dél-libanoni Hezbollah milícia és az izraeli hadsereg eddig egyaránt óvakodott attól, hogy az esetenkénti tüzérségi párbajok teljes körű háborúvá eszkalálódjanak.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a háború és a vele járó gazdasági felfordulás tavaly 6,6 százalékkal csökkentette az izraeli államháztartási bevételeket, miközben a háborús költségekre és a gazdasági hatások ellentételezésére fordított összegek 12,5 százalékkal emelték a központi kiadásokat.

A hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány ebben a környezetben elérte a 4,1 százalékot az eredetileg előirányzott 0,9 százalék helyett.

A Fitch Ratings közölte: előrejelzése szerint az izraeli államháztartási deficit az idén eléri a hazai össztermék 6,8 százalékát, 2025-ben viszont 3,9 százalékra csökken.

A cég kiemelte azt is, hogy becslése szerint az izraeli gazdaság tavalyi növekedési üteme - amely mindössze 1,8 százalék volt - 1,5 százalékponttal magasabb lett volna a háború nélkül.

A Fitch londoni elemzői az idei évre 1,9 százalékos, jövőre 4,1 százalékos növekedést várnak az izraeli gazdaságban.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Recesszió küszöbén Németország?