7,2-es erősségű földrengés rázta meg Tajvant, többen meghaltak, épületek omlottak össze
Gazdaság

7,2-es erősségű földrengés rázta meg Tajvant, többen meghaltak, épületek omlottak össze

Portfolio
7,2-es erősségű földrengés rázta meg szerdán Tajvant. Ez a legerősebb rengés, amely az elmúlt 25 év alatt a szigetet érte, négy ember meghalt, több tucatnyian megsérültek, és szökőárriadót rendeltek el Japán déli része és a Fülöp-szigetek felé, amelyet később visszavontak - számolt be a Reuters.

Tajvan kormánya szerint négy ember halt meg a hegyvidéki, ritkán lakott keleti Hualien megyében, ahol a földrengés epicentruma volt, és több mint 50-en megsérültek.

26 épület omlott össze, több mint a fele Hualienben, körülbelül 20 ember rekedt a törmelékek alatt, a mentési munkálatok folyamatban vannak.

A rengés mélysége 15,5 km volt a tajvani központi időjárási hatóság szerint. A földrengés a második legmagasabb, "felső 6-os" erősségű volt Hualien megyében, az 1-7-es erősségi skálán. Egy ilyen földrengés esetén a legtöbb vasalatlan betonblokk fal összeomlik, és az emberek képtelenek állva maradni, és csak kúszva tudnak közlekedni - állítja a Japán Meteorológiai Ügynökség.

A japán meteorológiai hivatal közölte, hogy több kisebb szökőárhullám érte el Okinawa déli prefektúra egyes részeit, később a szökőárriadót visszavonták. A földrengés erősségét a japánok 7,7-esnek mérték.

A Fülöp-szigeteki Szeizmológiai Ügynökség is figyelmeztetést adott ki több tartomány part menti területeinek lakói számára, és felszólította őket, hogy magasabban fekvő területekre húzódjanak vissza.

Tajvan szintén cunami figyelmeztetést adott ki, de nem jelentett károkat. A Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ Hawaiin később azt mondta, hogy a károkat okozó cunami hullámok veszélye elmúlt.

A Taipower áramszolgáltató közölte, hogy Tajvanon még mindig több mint 87 ezer háztartás van áram nélkül, hozzátéve, hogy az ország két atomerőművét nem érintette a földrengés. Tajvan nagysebességű vasúttársasága szerint a vonatokon nem történt kár vagy sérülés, de a vonatok késni fognak, amíg a vizsgálatokat elvégzik.

A félvezetőóriás Taiwan Semiconductor Manufacturing Co közölte, hogy evakuált néhány gyártóüzemet, és biztonsági rendszerei normálisan működnek.

"A személyzet biztonsága érdekében néhány gyárat a vállalati előírásoknak megfelelően evakuáltak."

Tajvan hírügynöksége szerint 1999 óta nem történt ekkora földrengés a szigeten, akkor egy 7,6-os erősségű rengés mintegy 2400 embert ölt meg, és 50 ezer épületet rombolt le vagy rongált meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bilincs stock