Kiderült: drágulás jön a kutakon!

Portfolio
Tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak- írja a holtankoljak. A forint rossz teljesítménye mellett az elmúlt hetekben meredeken emelkedett az olajár a növekvő geopolitikai feszültségek közepette, ennek is köszönhető, hogy egyre magasabb jegyzésekkel találkozhatunk a magyar benzinkutakon.

A benzin esetében bruttó 4 forintos, míg a gázolaj nagykereskedelmi árában bruttó 7 forintos drágulásra lehet számítani. Ennek ismeretében az átlagárak az alábbiak szerint alakulhatnak péntektől: 

  • 95-ös benzin: 645 Ft/liter
  • Gázolaj: 652 Ft/liter 

A hazai üzemanyagpiaci kilátásokról és a régiós árakról egy részletes elemzés keretein belül foglalkoztunk nemrég - ennek az írásnak az volt az apropója, hogy ismét jelzett az üzemanyagpiac szereplőinek a nemzetgazdasági miniszter, miszerint a régiós középmezőnybe kell tartozniuk a hazai áraknak, ugyanis ha ez nem valósul meg, akkor be fog avatkozni a kormány.

Az üzemanyagárakat a forint teljesítményén kívül a nemzetközi olajár alakulása határozza meg. Az elmúlt hetekben komoly ralit láthattunk a Brent árfolyamában - elsősorban a növekvő geopolitikai feszültségek állnak az emelkedés hátterében, de nem csak a kínálattal, hanem a kereslettel kapcsolatban is egyre nő a bizonytalanság:

  • nemrég Irán szíriai nagykövetsége ellen intézett légi csapást Izrael, amelyben Irán legfőbb parancsnoka és több tisztviselő is életét vesztette.
  • Emellett a mexikói állami irányítású Pemex olajvállalat bejelentette, hogy a következő hónapokban csökkenti a nyersolajexportot, ami fokozza a meglévő ellátási hiány miatti aggodalmakat.
  • A tervek szerint az OPEC rövidesen miniszteri ülésén értékeli a piaci körülményeket és a tagok kitermelési céljait - bár a várakozások szerint a jelenlegi kitermelési politika változatlan marad, de az ülés előtti fokozott bizonytalanság is felfelé hajtja az olajárat.
  • A keresleti oldalon a vártnál erősebb amerikai és kínai feldolgozóipari PMI-adatok jöttek, ezek pedig a korábban projektáltnál markénsabb jövőbeli keresletet vetítenek előre.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF