Kongatják a vészharangot Németországban
Gazdaság

Kongatják a vészharangot Németországban

MTI
Német gazdasági képviseleti szervezetek bírálják a kormánykoalíció gazdaságpolitikáját, és reformintézkedéseket sürgetnek az ország növekedési pályára helyezése, Németország mint termelési telephely versenyképességének megőrzése érdekében.

Siegfried Russwurm, a Német Iparszövetség (BDI) elnöke szerint Olaf Scholz német kancellár nyilvánvalóan alábecsüli a helyzet súlyosságát. A Süddeutsche Zeitung című lapnak a "közlekedési lámpa" (piros-sárga-zöld) koalíció kormányzati ciklusából eddig eltelt időre vonatkozóan úgy fogalmazott, hogy az "két elvesztegetett év volt, még azzal együtt is, hogy a helytelen irányt jórészt az előző ciklusban jelölték ki". Russwurm - aki már tavaly júniusban szorgalmazta, hogy a német kormány tegyen többet a vállalatok külföldre vándorlásának megakadályozásáért - elmondta: a BDI rendszeresen tárgyal Robert Habeck gazdasági miniszterrel és Christian Lindner pénzügyminiszterrel.

A kancellártól gyakran halljuk, hogy a kereskedők mindig panaszkodnak. Ez azt mutatja, hogy a kancellári hivatal egyértelműen alábecsüli a helyzet súlyosságát

- jelentette ki.

Peter Adrian, a német kereskedelmi és ipari kamarák szövetsége, a DIHK elnöke a dpa hírügynökségnek szerdán azt mondta: "a vállalatok körében óriási a bizalomvesztés a politikával szemben".

Mi lesz a GDP-vel?

Eközben vezető gazdaságkutató intézetek csökkentették idei GDP-növekedési előrejelzéseiket, mivel megítélésük szerint nem csak belföldről, de külföldről is "ellenszél fúj" a német gazdaságra. A vállalkozásokat a gazdaságkutatók szerint leginkább a gazdaságpolitikával kapcsolatos folyamatos bizonytalanság nyomasztja.

Marie-Christine Ostermann, a német családi vállalkozások szövetségének elnöke rámutatott, hogy nap mint nap születnek Németország és Európa mint üzleti helyszín elleni döntések.

A nemzetközileg aktív családi vállalkozásoknak csak 25 százaléka hajlandó még mindig Németországban befektetni, a romló telephelyi feltételek miatt

- mondta.

A négy vezető gazdasági képviseleti szervezet a legutóbbi, március eleji müncheni találkozó előtt tíz konkrét reformjavaslatot tartalmazó dokumentumot juttatott el Olaf Scholz kancellárnak. "A kancellári hivatal válasza: nagy semmi" - állapította meg Russwurm. "Vagy vegyük a bürokráciacsökkentési törvényt, amire 442 konkrét javaslatot nyújtottak be. A kormány ebből tizeneggyel foglalkozott".

A gazdasági érdekképviseletek nemzetközileg versenyképes villamosenergia-árakat, gyorsabb tervezési és engedélyezési eljárásokat, kevesebb bürokráciát és adóreformot követelnek.Scholz a müncheni találkozón világossá tette számukra, hogy nem lát pénzügyi mozgásteret átfogó adócsökkentésre.

Viszont óva intette őket attól, hogy Németországot mint üzleti helyszínt rossz színben tüntessék fel.

A kancellár rámutatott a külföldi vállalatok milliárdos beruházásaira Németországban. Pozitív példaként hozta fel a megújuló energiák gyors elterjedését és a külföldi szakképzett munkaerő könnyebb bevándorlását.

A DIHK elnöke szerint viszont egyértelmű szakadék tátong a kancellár által gyakran emlegetett "német tempó" és a vállalatok által megélt mindennapi valóság között. "Ebben a helyzetben sürgősen szükség lenne a gazdasági keretfeltételek egyértelmű javítására, hogy a német gazdaság a lehető leggyorsabban visszatérhessen a növekedési pályára. Ez pedig a valóság felismerésével kezdődik. A kancellárnak és kabinetjének meg kell mutatnia a vállalatoknak, hogy megértették, milyen helyzetben van a gazdaság, és végre be kell indítaniuk a gyorsító turbót" - fogalmazott Peter Adrian.

Christoph Ahlhaus, a BVMW kkv-szövetség ügyvezető igazgatója azt mondta: "minden jogos kritika mellett szerintünk a koalíció felismerte, hogy sokkal többet kell tenni Németország növekedési pályára helyezése érdekében. Ezért felhívást intézünk a kormányhoz és az ellenzékhez, de a vállalkozásokhoz és a társadalomhoz is: fogjunk össze, és tereljük vissza az országot a rendes kerékvágásba." Hozzátette, hogy a kancellárnak döntő szerepe lehetne a folyamat előmozdításában.

A gazdasági és a pénzügyminiszter másképp ítéli meg a vállalatok helyzetét és a német versenyképességet, mint Olaf Scholz kancellár. Mindketten elismerik, hogy a gazdaság motorja akadozik, és ígéretet is tettek a probléma orvoslására - de nagyon eltérő elképzeléseik vannak a javítás módjáról.

Habeck "reformélénkítő" csomagot léptetne életbe, egyebek között a zöld technológiáknak nyújtott adókedvezményekkel. Lindner viszont "gazdasági fordulatról" beszél, amit a bürokrácia csökkentésével és széleskörű adócsökkentésekkel kíván elérni. A társasági adót például a lehető leghamarabb 30 százalék körüli értékről 25 százalékra csökkentené a Rheinische Post napilapnak adott interjúja szerint.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

És ha kikapcsolják az internetet?!

HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin, az avokádók, a kapitalizmus, az AI, a négynapos munkahét és Rosenberg összes baját.... Th

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
olaj