Kongatják a vészharangot Németországban
Gazdaság

Kongatják a vészharangot Németországban

MTI
Német gazdasági képviseleti szervezetek bírálják a kormánykoalíció gazdaságpolitikáját, és reformintézkedéseket sürgetnek az ország növekedési pályára helyezése, Németország mint termelési telephely versenyképességének megőrzése érdekében.

Siegfried Russwurm, a Német Iparszövetség (BDI) elnöke szerint Olaf Scholz német kancellár nyilvánvalóan alábecsüli a helyzet súlyosságát. A Süddeutsche Zeitung című lapnak a "közlekedési lámpa" (piros-sárga-zöld) koalíció kormányzati ciklusából eddig eltelt időre vonatkozóan úgy fogalmazott, hogy az "két elvesztegetett év volt, még azzal együtt is, hogy a helytelen irányt jórészt az előző ciklusban jelölték ki". Russwurm - aki már tavaly júniusban szorgalmazta, hogy a német kormány tegyen többet a vállalatok külföldre vándorlásának megakadályozásáért - elmondta: a BDI rendszeresen tárgyal Robert Habeck gazdasági miniszterrel és Christian Lindner pénzügyminiszterrel.

A kancellártól gyakran halljuk, hogy a kereskedők mindig panaszkodnak. Ez azt mutatja, hogy a kancellári hivatal egyértelműen alábecsüli a helyzet súlyosságát

- jelentette ki.

Peter Adrian, a német kereskedelmi és ipari kamarák szövetsége, a DIHK elnöke a dpa hírügynökségnek szerdán azt mondta: "a vállalatok körében óriási a bizalomvesztés a politikával szemben".

Mi lesz a GDP-vel?

Eközben vezető gazdaságkutató intézetek csökkentették idei GDP-növekedési előrejelzéseiket, mivel megítélésük szerint nem csak belföldről, de külföldről is "ellenszél fúj" a német gazdaságra. A vállalkozásokat a gazdaságkutatók szerint leginkább a gazdaságpolitikával kapcsolatos folyamatos bizonytalanság nyomasztja.

Marie-Christine Ostermann, a német családi vállalkozások szövetségének elnöke rámutatott, hogy nap mint nap születnek Németország és Európa mint üzleti helyszín elleni döntések.

A nemzetközileg aktív családi vállalkozásoknak csak 25 százaléka hajlandó még mindig Németországban befektetni, a romló telephelyi feltételek miatt

- mondta.

A négy vezető gazdasági képviseleti szervezet a legutóbbi, március eleji müncheni találkozó előtt tíz konkrét reformjavaslatot tartalmazó dokumentumot juttatott el Olaf Scholz kancellárnak. "A kancellári hivatal válasza: nagy semmi" - állapította meg Russwurm. "Vagy vegyük a bürokráciacsökkentési törvényt, amire 442 konkrét javaslatot nyújtottak be. A kormány ebből tizeneggyel foglalkozott".

A gazdasági érdekképviseletek nemzetközileg versenyképes villamosenergia-árakat, gyorsabb tervezési és engedélyezési eljárásokat, kevesebb bürokráciát és adóreformot követelnek.Scholz a müncheni találkozón világossá tette számukra, hogy nem lát pénzügyi mozgásteret átfogó adócsökkentésre.

Viszont óva intette őket attól, hogy Németországot mint üzleti helyszínt rossz színben tüntessék fel.

A kancellár rámutatott a külföldi vállalatok milliárdos beruházásaira Németországban. Pozitív példaként hozta fel a megújuló energiák gyors elterjedését és a külföldi szakképzett munkaerő könnyebb bevándorlását.

A DIHK elnöke szerint viszont egyértelmű szakadék tátong a kancellár által gyakran emlegetett "német tempó" és a vállalatok által megélt mindennapi valóság között. "Ebben a helyzetben sürgősen szükség lenne a gazdasági keretfeltételek egyértelmű javítására, hogy a német gazdaság a lehető leggyorsabban visszatérhessen a növekedési pályára. Ez pedig a valóság felismerésével kezdődik. A kancellárnak és kabinetjének meg kell mutatnia a vállalatoknak, hogy megértették, milyen helyzetben van a gazdaság, és végre be kell indítaniuk a gyorsító turbót" - fogalmazott Peter Adrian.

Christoph Ahlhaus, a BVMW kkv-szövetség ügyvezető igazgatója azt mondta: "minden jogos kritika mellett szerintünk a koalíció felismerte, hogy sokkal többet kell tenni Németország növekedési pályára helyezése érdekében. Ezért felhívást intézünk a kormányhoz és az ellenzékhez, de a vállalkozásokhoz és a társadalomhoz is: fogjunk össze, és tereljük vissza az országot a rendes kerékvágásba." Hozzátette, hogy a kancellárnak döntő szerepe lehetne a folyamat előmozdításában.

A gazdasági és a pénzügyminiszter másképp ítéli meg a vállalatok helyzetét és a német versenyképességet, mint Olaf Scholz kancellár. Mindketten elismerik, hogy a gazdaság motorja akadozik, és ígéretet is tettek a probléma orvoslására - de nagyon eltérő elképzeléseik vannak a javítás módjáról.

Habeck "reformélénkítő" csomagot léptetne életbe, egyebek között a zöld technológiáknak nyújtott adókedvezményekkel. Lindner viszont "gazdasági fordulatról" beszél, amit a bürokrácia csökkentésével és széleskörű adócsökkentésekkel kíván elérni. A társasági adót például a lehető leghamarabb 30 százalék körüli értékről 25 százalékra csökkentené a Rheinische Post napilapnak adott interjúja szerint.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
idojaras-eso-zapor-zivatar-narancs-riasztas-milyen-idojaras-lesz-ma-ilyen-idojaras-varhato-milyen-ido-lesz-ma-esni-fog-ma-mikor-fog-esni-az-eso-lesz-eso