Megdöbbentő lépés: elhalasztották a nagy holland gázmező végleges bezárásáról szóló szavazást
Gazdaság

Megdöbbentő lépés: elhalasztották a nagy holland gázmező végleges bezárásáról szóló szavazást

MTI
A holland parlament felsőháza, a szenátus elhalasztotta a szavazást arról a törvényről, amely véglegesen bezárná az észak-hollandiai Groningen gázmezőket, mivel a testület többsége több garanciát követelt az ország energiabiztonságára. Groningen lakosai és politikusai megdöbbenéssel és csalódással fogadták a felsőház döntését a szavazás elhalasztásáról.

A holland kormány 2018-ban azt a döntést hozta, hogy fokozatosan fel kell számolni a kitermelést a gázmezőkön, mert a környéken egyre gyakoribbak voltak a földrengések. A kormány tavaly októbertől teljes leállást ígért, azzal a kitétellel, hogy a mezők még egy évig működőképesek maradnak vészhelyzet esetére, majd elkezdik az infrastruktúra lebontását.

Idén januárban Hollandia elővigyázatosságból ideiglenesen újraindította a gázmezők termelését a hideg miatt, ezt követően az ügyvivő kormány törvényjavaslatot készített elő arról, hogy a termelés idén októbertől immár véglegesen megszűnik. A javaslatot a parlament alsóháza támogatta, de

a szenátus több frakciója kedden bejelentette, hogy több információra van szükség a törvényben arról, hogy a leállítás nem veszélyezteti az ország gázellátásának biztonságát.

A NOS napilap szerint Groningen lakosai és politikusai megdöbbenéssel és csalódással fogadták a felsőház döntését a szavazás elhalasztásáról.

Ez nem tesz jót a groningeni lakosok nemzeti politikába vetett bizalmának. A múltban is az ellátás biztonságára hivatkozást használták fel arra, hogy a földrengések ellenére is folytassák a gázkitermelést

- jelentette ki René Paas groningeni királyi biztos a lapnak adott nyilatkozatában.

A groningeni gázmezőkön a hatvanas évek eleje óta folytatnak gázkitermelést, amelynek teljes bevételéből 360 milliárd euró az államkasszába folyt be, míg 66 milliárd eurót a Shell és az ExxonMobil, a holland gáz elosztására 1963-ban létrehozott NAM társaság tulajdonosai között osztottak fel.

A holland parlament egyik különbizottsága egy korábbi jelentésében megállapította, hogy az állam és az olajvállalatok kizárólag a profitszerzésre koncentráltak, és évtizedeken keresztül figyelmen kívül hagyták a groningeni lakosok biztonságát. 1986 óta több mint 1600, legalább 3,6-es erősségű rengés rázta meg a tartományt. Mintegy 85 ezer épület rongálódott meg, és az otthonok csupán 30 százalékát sikerült újra biztonságossá tenni. A kormány tavaly áprilisban 22 milliárd euró kártérítést ajánlott fel a károsult térség számára.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
astrazeneca_vakcina_oltoanyag