Meglepően jól alakul az infláció Európában
Gazdaság

Meglepően jól alakul az infláció Európában

Portfolio
Márciusban a várakozásokhoz képest is jól alakult és nagyot csökkent az infláció az eurózónában, ami a gazdaság gyengélkedésével együtt növelheti az esélyét az Európai Központi Bank kamatvágásának.

Márciusban az eurózónában 2,4%-kal nőttek az árak éves szinten, ami csökkenést jelent a februári 2,6%-hoz képest, és elmarad az elemzők által várt 2,5%-tól is. Az éves maginfláció is csökkent 3,1%-ról 2,9%-ra. Összességében az infláció pozitív meglepetést okozott.

Az előző hónaphoz képest 0,8%-kal emelkedtek az árak, ami már kevésbé tűnik kedvezőnek. Az energia és élelmiszer árváltozásának figyelmen kívül hagyásával számított index havi szinten 1%-kal nőtt. Az Európai Központi Bank inflációs céljával a havi 0,2% körüli áremelkedés van összhangban, de az év elején jellemzően megugrik a havi index, így ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Az Európai Központi Bank célja, hogy az inflációt visszaszorítsa a 2%-os szintre. Ezzel kapcsolatban már jelentős sikereket ért el az EKB, az infláció 2022-es tetőzésekor például 10% felett volt, mára közel került a 2%-os célhoz.

Az elemzők és a piaci befektetők azt várják, hogy a jegybank júniusban kezdheti meg a kamatcsökkentést. Látva az infláció kedvező alakulását és a gyenge gazdasági teljesítményt, erre minden esély megvan. Az EKB még szeretné megvárni a béradatok alakulását, amire nem sokkal a júniusi ülés előtt kerül sor. Ha a jegybank nem tapasztal a vártnál jelentősebb bérkiáramlást, alighanem elkezdődhet a kamatvágás. Az EKB irányadó betéti kamatrátája 4%-ra nőtt, ez történelmi csúcsot jelent.

Az egyes termékkategóriák árváltozása az eurózónában (%, év/év)
Kategória 2023 márc. 2023 okt. 2023 nov. 2023 dec. 2024 jan. 2024 febr. 2024 márc.
Élelmiszer, alkohol, dohány 15,5 7,4 6,9 6,1 5,6 3,9 2,7
Energia -0,9 -11,2 -11,5 -6,7 -6,1 -3,7 -1,8
Ipari termékek (kivéve energia) 6,6 3,5 2,9 2,5 2,0 1,6 1,1
Szolgáltatások 5,1 4,6 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0
Éves infláció 6,9 2,9 2,4 2,9 2,8 2,6 2,4
Forrás: Eurostat, Portfolio              

Az infláció szerkezete ad némi okot az aggodalomra, az áremelkedést ugyanis elsősorban a szolgáltatások árváltozása fűtötte. A szolgáltatások 4%-kal drágultak éves szinten, de gyorsulást legalább nem látunk: a negyedik egymást követő hónapban mértek éves szinten 4%-os szolgáltatásinflációt.

Az élelmiszerek 2,7%-kal lettek drágábbak egy év alatt, a tartós fogyasztási javak 1,1%-kal, miközben az energia 1,8%-kal lett olcsóbb. Utóbbi kapcsán most feléledtek a kockázatok, az olaj nemzetközi ára ugyanis érdemi emelkedésnek indult április elején.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Ami az eurózóna-tagállamokat illeti, változatosan alakul az inflációs kép. A legjelentősebb áremelkedést Horvátországban mérték, ahol 4,9% volt az éves infláció márciusban, ez egyben minimális gyorsult jelent februárhoz és januárhoz képest. 4% feletti inflációt mértek Észtországban és Ausztriában is, de ezzel együtt is lassult az infláció mindkét országban.

Németországban az éves áremelkedés mértéke mindössze 2,3%, és érdemi lassulásról beszélhetünk. Franciaországban 2,4, Olaszországban 1,3%-os éves inflációt mértek – előbbi helyen lassulást, utóbbiban gyorsult regisztráltak az áremelkedés mértékében. A legalacsonyabb inflációt Litvániában és Finnországban mérték, mindkét helyen 1% alatt nőttek az árak éves szinten.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Címlapkép: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Montenegro Nemetorszag EU csatlakozas