Nekiment Brüsszel két kínai napenergiás cégnek
Gazdaság

Nekiment Brüsszel két kínai napenergiás cégnek

Portfolio
Az előzetes vizsgálat arra utalt, hogy az uniós piacot torzító külföldi támogatást kapott két kínai napenergia-ipari vállalat, ezért ma szubvencióellenes vizsgálatot indított velük szemben az Európai Bizottság - jelentette be a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Bizottság a ma két részletes vizsgálatot indított a külföldi támogatásokról szóló rendelet alapján. A vizsgálatok a közbeszerzési eljárásban az ajánlattevőknek nyújtott külföldi támogatások potenciálisan piactorzító szerepére vonatkoznak.

A Bizottság értékelni fogja, hogy az érintett gazdasági szereplők tisztességtelen előnyhöz jutottak-e ahhoz, hogy közbeszerzési szerződéseket szerezzenek az EU-ban.

A ma indított vizsgálatok egyrészt a LONGi Solar Technologie GmbH-t is magában foglaló Enevo csoport, másrészt a Shanghai Electric UK Co. Ltd és a Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. által benyújtott bejelentéseket követően indultak. A vonatkozó nyilvános eljárást egy román ajánlatkérő szerv (Societatea PARC fotovoltaic ROVINARI EST S.A.) indította egy 110 MW beépített teljesítményű fotovoltaikus park tervezésére, építésére és üzemeltetésére. Ezt a projektet részben az EU Modernizációs Alapja finanszírozza.

A külföldi támogatásokról szóló rendelet értelmében a vállalkozások kötelesek bejelenteni közbeszerzési pályázataikat az EU-ban, ha a szerződés becsült értéke meghaladja a 250 millió EUR-t, és ha a bejelentést megelőző három évben legalább 4 millió EUR összegű külföldi pénzügyi hozzájárulást nyújtottak legalább egy harmadik országtól.

Az összes beadvány előzetes felülvizsgálatát követően

a Bizottság úgy ítélte meg, hogy két ajánlattevő esetében indokolt részletes vizsgálatot indítani, mivel elegendő jel utal arra, hogy mindkettő részesült a belső piacot torzító külföldi támogatásban.

A részletes vizsgálat során a Bizottság tovább fogja vizsgálni az állítólagos külföldi támogatásokat, és minden szükséges információt meg fog szerezni annak megállapításához, hogy azok lehetővé tették-e a vállalatok számára, hogy indokolatlanul előnyös ajánlatot nyújtsanak be az ajánlatra válaszul. Egy ilyen ajánlat azt eredményezheti, hogy a közbeszerzési eljárásban részt vevő más vállalkozások is elveszítik értékesítési lehetőségeiket.   

A külföldi támogatásokról szóló rendelet rendelkezéseivel összhangban a Bizottság részletes vizsgálatának végén elfogadhat i. a vállalat által javasolt kötelezettségvállalásokat, ha azok teljes mértékben és hatékonyan orvosolják a torzulást, ii. megtilthatja a szerződés odaítélését, vagy iii. kifogást nem tartalmazó határozatot hozhat.

Mindkét konzorcium 2024. március 4-én teljes körű bejelentést nyújtott be. A Bizottságnak ettől az időponttól kezdve 110 munkanap áll a rendelkezésére, hogy határozatot hozzon. A részletes vizsgálat megindítása nem befolyásolja a vizsgálat eredményét.

A testületnek tehát összesen négy hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön a vizsgálatok fényében. A Bizottság vagy megtiltja a szóban forgó vállalatoknak, hogy részt vegyenek a romániai közbeszerzési eljárásban, vagy elfogadja a csoportok által a helyzet orvoslására javasolt intézkedéseket.

Február közepén az uniós versenyhatóság már vizsgálatot indított az ágazatban világelső kínai vasúti gyártó CRRC leányvállalata ellen, amely ajánlatot tett a bulgáriai elektromos vonatok szállítására és karbantartására. Amint az MTI emlékeztet rá, ez volt az első vizsgálat, amelyet az új európai uniós szubvencióellenes keretszabályozás alapján indítottak. A kínai állami tulajdonban lévő CRRC végül március végén visszalépett a tendertől.

Címlapkép forrása: Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Lánchíd