Reagált a GVH, miért kaphat új, rendkívül erős jogköröket
Gazdaság

Reagált a GVH, miért kaphat új, rendkívül erős jogköröket

Portfolio
Új, erős jogköröket kaphat a Gazdasági Versenyhivatal egy az Igazságügyi Minisztérium által benyújtott törvénymódosítás szerint, így például az alapvető vállalkozások ellen átfogó piaci vizsgálatokat folytathatnak le, bizonyos esetekben pedig akár az irányítást is átvehetik az érintett cégek felett. A GVH szerint a német versenyjog alapján készült a javaslat, amely preventív eszköz lehet.

Mint arról írtunk, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új, jelentős hatásköröket kaphat a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás elleni harcban egy új törvényjavaslat szerint. Bevezetik az úgynevezett „alapvető jelentőségű vállalkozások” kategóriáját a fontosabb piacterületeken, ezekkel szemben pedig olyan jogköröket biztosítanának a versenyhatóságnak bizonyos helyzetekben, mint az érintett cég tulajdonosait a társaságban meglévő tulajdonrészük részben, vagy egészben történő értékesítésére, vagy igazgatósági ülés összehívására.

A GVH cikkünkre küldött reagálása szerint ennek hátterében az áll, hogy egyes piaci szereplők erőfölénybe kerülve további versenytorzítást okozhatnak, melynek hatásait a versenyhatóság így igyekszik majd megelőzni és kivédeni.

Az új hatásköröket tartalmazó törvényjavaslat azért született, hogy elősegítse a tisztességes gazdasági versenyt és a fogyasztók jogainak védelmét. Ennek érdekében a GVH olyan intézkedéseket tehet majd, amelyek megakadályozzák a versenyt veszélyeztető magatartásformák kialakulását az alapvető jelentőségű vállalkozások részéről.

A konkrét jogszabályhely megfogalmazása szinte teljes egészében a német versenytörvény, a GWB vonatkozó, 19a szakaszának átültetése a magyar jogba – írták levelükben.

Állítják, a német példa alapján Magyarországon is hasonló hatásköröket kap a GVH, hogy hatékonyabban léphessen fel a versenyveszélyes magatartások ellen. Szerintük ez az Európai Unióban már bevált megoldás, és reményeink szerint Magyarországon is segíteni fog az igazságosabb piaci verseny kialakításában.

A tulajdonosi jogok korlátozása kapcsán jelezték, hogy az Európai Unió Bírósága joggyakorlata erre is lehetőséget teremt, mint jelzik, ilyen esetekben közérdekből arányosan lehet dönteni.

„A törvényjavaslatban – amit a GVH természetesen előzetesen megkapott a jogalkotótól – szereplő módosítások – az Országgyűlés általi elfogadásuk esetén – hozzájárulhatnak a Gazdasági Versenyhivatal hatékony jogalkalmazói tevékenységéhez, eredményes feladattellátáshoz, végső soron a tisztességes piaci verseny és a magyar fogyasztók védelméhez” – fogalmaztak a levelükben.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehullt a lepel Oroszország harckocsijairól - Ez lesz majd, ami eldöntheti a háborút?
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
balaton