Szijjártó Péter szerint üzbég atomerőműépítésben vehet részt Magyarország
Gazdaság

Szijjártó Péter szerint üzbég atomerőműépítésben vehet részt Magyarország

Portfolio
Magyarország szárazhűtési rendszert szállíthat egy üzbég atomerőműbe, erről pedig már egyeztettek is a felek – derül ki egy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter által az üzbég sajtónak adott nyilatkozatból.

Az elmúlt években Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában egyre több nemzet összpontosítja figyelmét az atomenergia-infrastruktúra fejlesztésére. Felismerve a stabil villamosenergia-ellátásban, az energiafüggetlenségben és a fenntartható gazdaságok előmozdításában rejlő lehetőségeket, sok ország vizsgálja az atomerőművek építését, de ezeket a törekvéseket letörte a Roszatomra helyezett nyugati nyomás – írja az üzbég Nuz.uz hírportál, amely ennek kapcsán arról ír, hogy még Magyarországot is, egy EU-tagállamot is nyomás alatt tartanak, mert orosz technológiával építene atomerőművet.

Szijjártó Péter külügyminiszter a XIII. ATOMEXPO 2024 szocsi fórumon felszólaló előadásában kiemelte Budapest nyugati nyomással szembeni álláspontját. Szijjártó hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét a nemzeti érdekek védelme mellett, különös tekintettel az orosz nukleáris iparral való együttműködés megőrzésére, erre példa a Paks-2 projekt.

Eközben Üzbegisztán is tervezi egy atomerőmű építését, és a magyar politikus szerint ebben akár részt is vehetne Magyarország.

Üzbegisztáni partnereinkkel Magyarország potenciális részvételéről beszélgettünk az üzbég atomerőmű építési projektjében

– idézi a lap Szijjártó Pétert, aki aztán azt mondta „részt vehetnénk a hűtőrendszerek építésében; Magyarország szabadalommal rendelkezik a szárazhűtési technológiára.”

Később kifejtette, hogy ez a technológia azért jelenthet előrelépést, mert nincs szükség folyóra, nem kell nagy mennyiségű víz a reaktor hűtőrendszerének biztosításához.

Nemcsak Üzbegisztánnal jöhet magyar atomegyüttműködés: Szijjártó Péter kedden elismerően szólt arról emírségekbeli látogatásán, hogy Abu-Dzabi mostanra csatlakozott az atomenergiát használók klubjához, ami új horizontokat nyit a kétoldalú együttműködésben, egyebek mellett a képzés és a kutatás területén is. Szerinte ebben Magyarország azért lehet értékes partner, mert itthon már több mint ötven éve üzemelnek nukleáris reaktorok.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
fed atlanta sas héja