Több évtizede nem kaptak ekkora béremelést a japánok
Gazdaság

Több évtizede nem kaptak ekkora béremelést a japánok

Portfolio
Japánban 5,24%-os béremelésben állapodtak meg a munkaadók és munkavállalók – jelentette be a Rengo szakszervezeti csoport jelentett be, ez az eredmény kisebb csökkenést mutat a korábbi felmérésekhez képest. A kormány és a központi bank a bérnövekedést látja a defláció leküzdésének és a gazdaság élénkítésének legfontosabb hajtóerejeként.

A japán munkaadókból álló csoport egyetértett abban, hogy az idei évben 5,24 százalékkal növelik a dolgozóik fizetését. Ezt a hírt a Rengo, Japán legnagyobb szakszervezeti szövetsége osztotta meg csütörtökön. Ekkora emelésre évtizedek óta nem volt példa.

Az említett béremelés az éves bértárgyalások során került meghatározásra. Ez az adat kissé alacsonyabb a korábban bejelentett 5,25 százalékos és az első körben közölt 5,28 százalékos növekedési rátáknál.

A bértárgyalások folyamatát nagy érdeklődés övezi Japánban. Ezek az eredmények több lépésben kerülnek nyilvánosságra, az első bejelentéseket március közepén tették közzé.

Általános tendencia, hogy a kezdeti tárgyalások után a béremelkedés mértéke csökken ahogy haladunk az év második negyedévére. Ez annak tudható be, hogy egyre több kisebb vállalkozás zárja le a tárgyalásait. A következő adatközlést április 18-ára tervezik.

Fumio Kishida miniszterelnök reményei szerint a jelentős béremelkedés segíthet Japánt kiemelni a több mint két évtizede tartó deflációs időszakból. Kazuo Ueda, a japán jegybank elnöke pedig úgy véli, hogy a fenntartható béremelkedés és infláció kulcsfontosságú tényezők lehetnek ahhoz, hogy tovább csökkenthessék az országban jelenleg is érvényes jelentős monetáris ösztönzőket.

A jegybank múlt hónapban történelmi döntést hozott, kamatemelésével véget vetett a negatív kamatok korának. A döntés indoklásaként a jelentős bérkiáramlást nevezte meg a jegybank. Az infláció is meglódult, 4% fölé nőtt, ami a több évtizede az árak stagnálásával küzdő Japánban kiemelkedően magas inflációnak nevezhető.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parlament budapest felhő nap duna