Valósággal kivégzi a világ legnagyobb munkaerőpiacát a mesterséges intelligencia
Gazdaság

Valósággal kivégzi a világ legnagyobb munkaerőpiacát a mesterséges intelligencia

Portfolio
India magas fiatalkori munkanélküliséggel küzd, mivel az informatikai ágazatban a fehérgalléros állások számának csökkenése miatt sok friss diplomás és fiatal maradt munkanélküli – írja a CNBC.

A tavaly október-decemberi időszakban a 20 és 24 év közötti indiai fiatalok körében a munkanélküliség 44,49%-ra emelkedett az előző negyedévi 43,65%-ról. A 25-29 évesek körében a munkanélküliség ugyanebben az időszakban 14,33%-ra emelkedett az előző negyedévi 13,35%-ról - derül ki az Indiai Gazdasági Megfigyelő Központ adataiból.

A világ legnépesebb országában, amely egyben a világ legnagyobb fiatal népességével is rendelkezik, a legfrissebb kormányzati adatok szerint 43,3 millióan iratkoztak be egyetemre a 2022 márciusával végződő pénzügyi évben.

A gazdaság folyamatosan magas növekedését láttuk, de nem hiszem, hogy a foglalkoztatottság tartotta a lépést

- mondta Chandra Garisa, a Foundit munkaerő-közvetítő cég vezérigazgatója, kifejtve, hogy a fehérgalléros állások elérhetősége, különösen az IT-szektorban, csökkenő tendenciát mutat.

"Az egyik legnagyobb szegmens, amely fehérgalléros munkavállalókat foglalkoztat az IT és a szolgáltatások, és az ágazatban eléggé lelassult a munkaerő-felvétel" - mondta a CNBC-nek.

Ahogy az automatizálás és a mesterséges intelligencia bevezetése felgyorsul, az informatikában sok szerepkör feleslegessé válik - ez a jelenség nem korlátozódik Indiára."Korábban a főiskolát végzettek túlnyomó többségét alapkészségekért vették fel, de most ezeket az alapkészségeket a technológia veszi át" - jegyezte meg Garisa.

A Foundit adatai azt mutatták, hogy az online munkaerő-felvétel mind az informatikai hardver-, mind a szoftverrészlegek esetében tavaly 18%-kal esett vissza. A tanulmányban szereplő 14 ágazat közül az IT-ágazatban csökkent a legnagyobb mértékben a munkaerő-felvételi aktivitás. Az álláshirdetések száma 2023-ban is összességében 5%-kal csökkent az előző évhez képest. 

A munkahelyek kereslete és kínálata között eltérés van, és ez egyre nagyobb társadalmi problémává válik Indiában

- mondta Suyash Rai, a Carnegie India igazgatóhelyettese és munkatársa a CNBC-nek.

Az IT-szektor a becslések szerint 5,4 millió embert foglalkoztatott a 2023 márciusával végződő pénzügyi évben az Elektronikai és Informatikai Minisztérium szerint.

Az indiai ifjúsági munkanélküliséget a "készségek átmeneti nem megfelelősége" is okozza, mivel sok diák az IT-szektorban szerzett készségekkel rendelkezik, de a munkahelyteremtés a feldolgozóiparban történik - mondta Garisa.

"Két nagy dolog okozza a készségbeli eltérést: a kereslet eltolódása az egyes ágazatokban, ami több lehetőséget nyit meg, valamint a technológia fejlődése, ami az alapkészségeket irrelevánssá teszi" - tette hozzá.

Februárban a Foundit adatai szerint a feldolgozóiparban 6%-kal nőttek az álláshirdetések az előző hónaphoz képest, míg az informatikai álláshirdetések 9%-kal csökkentek.

A Foundit szerint például tavaly 21%-kal nőttek az AI-képzettséget igénylő állások a feldolgozóiparban a 2022-es mindössze 8%-ról, az adatelemzők és a junior műszaki szoftvermérnökök pozíciói ugrottak meg a legnagyobb mértékben.

Garisa kiemelte, hogy a fiatalok körében még mindig él az a vélekedés, hogy a feldolgozóipari karrier nem olyan jó, mint az IT-szektorban - ami azt jelenti, hogy egyes jelöltek nem biztos, hogy képesek lesznek kihasználni a feltörekvő új munkahelyeket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
jerome powell fed fed