Kijött a friss adat: az amerikai munkaerőpiac megállíthatatlan, tépik is a dollárt

Portfolio
A vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az amerikai munkaerőpiacon (a mezőgazdasági foglalkoztatottakat figyelmen kívül hagyva) márciusban, és ezúttal a munkanélküliségi ráta is csökkent. Összességében a mai adatközlés erős munkaerőpiacról árulkodik, ami inkább a fedes héják érvelését támasztja alá.Az adatra a dollár jókora erősödéssel reagált.

Megint jókora meglepetést okozott az amerikai munkaerőpiac, a foglalkoztatottak létszáma jócskán meghaladta a várakozásokat. 303 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak létszáma az USA-ban, ami 100 ezer fővel nagyobb, mint amit az elemzők vártak. Az előző havi adatot nem módosították, februárban 270 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, idén eddig összesen 800 ezer fővel bővült a munkaerőpiac.

A mai adatközlés egyik legfontosabb fejleménye, hogy a munkanélküliségi ráta is csökkent.

Az előző hónapban még 3,9% volt a munkanélküliségi ráta, ez most 3,8%-ra csökkent. Nem beszélhetünk tehát nagy elmozdulásról, de meglepetésnek tekinthető ez, mivel az előző hónapokban trendszerűen emelkedett a munkanélküliség, és az elemzők – bár emelkedést nem vártak – azt prognosztizálták, hogy 3,9%-on stagnál majd a ráta márciusban.

Az utóbbi hónapokban változott a narratíva a munkanélküliség kapcsán: míg korábban a vártnál erősebb foglalkoztatottsági adatok (pontosabban a létszám-bővülés) aggodalmat keltettek a piacokon, a túlfűtöttség jeleit, ezzel együtt magas kamatok veszélyét látták ugyanis a befektetők, a Fed jelzései után megváltozott a helyzet. A foglalkoztatottak számbeli növekedését a bevándorlással, a kínálati oldal javulásával magyarázták, ilyenformán nem láttak benne inflációs veszélyt. Eközben egyre jobban elkezdett figyelni a piac a munkanélküliség növekedésére, az ugyanis már majdnem elérte a fél százalékpontot az éves minimumhoz képest, márpedig ilyen ütemű munkanélküliség-növekedést általában recesszió követte a múltban (ez az úgynevezett Sahm-szabály).

Sokan ezzel magyarázzák, hogy a Fed akkor is hajthatatlannak tűnik a kamatcsökkentésekkel kapcsolatban (a márciusi ülésükön ugyanúgy három csökkentést jeleztek előre, mint decemberben), amikor az infláció a vártnál lassabban csökken. Az elemzők szerint a jegybank ugyanis inkább időben kitolja az infláció elleni harcot, minthogy kockáztassa a munkanélküliség gyors emelkedését.

Vagyis a mai adatközlés inkább az óvatos lazítás irányába mutat.

A Fed jelenleg megosztottnak tűnik: noha a többség - Jerome Powell elnökkel együtt - már lazítana, vannak jegybankárok, akik kitartanának a magas kamatok mellett még egy ideig. A piacok ilyen környezetben különösen érzékenyek lehetnek minden beérkező adatra. A dollár március eleje óta erősödött az euróval szemben, ebben az erősödésben az előző napokban volt egy korrekció, könnyen lehet, hogy a mai adatközlés hatására ez a korrekció véget ér, de korai lenne még elkiabálni.

A Fed politikáját mindenesetre nem feltétlenül fogja egy adatközlés érdemben befolyásolni (főleg a munkanélküliségi adatok első becslésének megbízhatatlanságát tudva), a jövő héten érkező inflációs adatnak viszont nagy jelentősége lesz. Ha a várt felett alakul, akkor a mai munkaerőpiaci adatokkal együtt az egy erős jel lehet arra nézve, hogy a Fed júniusra várt kamatemelése akár el is maradhat. A kereskedőknek viszont a maihoz hasonló adatközlések is elegendőek arra, hogy fordítsanak a piacok irányán. Jelenleg a befektetők többsége még kamatcsökkentést áraz júniusra, de 40%-uk szerint a kamatok változatlanok maradnak.

Közzétették ma az átlagos órebérek alakulását is, ebben nem történt meglepetés: a bérek 4,1%-kal emelkedtek éves szinten, ami csökkenést jelent az előző havi 4,3%-hoz képest. Ez azért megnyugtató, továbbra sem látszik tehát a jele annak, hogy az erős munkaerőpiac lökést adna a bérdinamikának.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF