Látszik egy halovány reménysugár a német gazdaságban
Gazdaság

Látszik egy halovány reménysugár a német gazdaságban

Portfolio
A német gyári megrendelések enyhe növekedést mutattak februárban, felcsillantva a reményt a recesszió kísértetével küzdő gazdaság számára. Az elemzők nagyobb növekedésre számítottak, mivel a feldolgozóipar új megrendelései januárban 11,4 százalékot estek.

A német gyáripari megrendelések 0,2%-os keresletnövekedést mutattak az előző hónaphoz képest a Destatis pénteken közzétett adatai szerint, bár az eredmény így is elmaradt a Bloomberg 0,7%-os elemzői előrejelzési konszenzusától.

A bővülést elsősorban a gép- és berendezésszektor, valamint a gyógyszer- és vegyipar okozta. E szerény javulás ellenére Németország, a G7 egyetlen 2023-ban zsugorodó gazdaságú állama folyamatos kihívásokkal néz szembe, beleértve az orosz energiaellátás zavarait, a visszafogott ázsiai exportkeresletet, az autóipari szektor zöld átállásával kapcsolatos problémáit és a magas kamatlábakat.

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 0,1%-os zsugorodást várnak az első negyedéves német GDP-ben, ami tovább tükrözi a gazdaság problémáit.

Míg a Bundesbank továbbra is optimista, az alacsony tavalyi bázis miatt növekedést prognosztizálva, továbbra is aggodalomra ad okot Németország helyzete és annak a tágabb eurózónára gyakorolt hatása.

A friss adatok árnyalt képet festenek: míg az olyan mutatók, mint a ZEW várakozások felmérése és az Ifo üzleti klímaindex javulást mutattak márciusban, az S&P Global gyáraktivitási indexe váratlanul csökkent. A kormányzat lefelé módosította a növekedési előrejelzését, így 2024-ben már csak 0,1%-os bővülést prognosztizálnak, ami jelentős csökkenés a korábbi 1,3%-os prognózishoz képest. E kihívásokkal teli kilátások ellenére a növekedés várhatóan 1,4%-ra fog fellendülni 2025-ben szerintük.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
egészségügy kórház orvos