Látszik egy halovány reménysugár a német gazdaságban

Portfolio
A német gyári megrendelések enyhe növekedést mutattak februárban, felcsillantva a reményt a recesszió kísértetével küzdő gazdaság számára. Az elemzők nagyobb növekedésre számítottak, mivel a feldolgozóipar új megrendelései januárban 11,4 százalékot estek.

A német gyáripari megrendelések 0,2%-os keresletnövekedést mutattak az előző hónaphoz képest a Destatis pénteken közzétett adatai szerint, bár az eredmény így is elmaradt a Bloomberg 0,7%-os elemzői előrejelzési konszenzusától.

A bővülést elsősorban a gép- és berendezésszektor, valamint a gyógyszer- és vegyipar okozta. E szerény javulás ellenére Németország, a G7 egyetlen 2023-ban zsugorodó gazdaságú állama folyamatos kihívásokkal néz szembe, beleértve az orosz energiaellátás zavarait, a visszafogott ázsiai exportkeresletet, az autóipari szektor zöld átállásával kapcsolatos problémáit és a magas kamatlábakat.

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 0,1%-os zsugorodást várnak az első negyedéves német GDP-ben, ami tovább tükrözi a gazdaság problémáit.

Míg a Bundesbank továbbra is optimista, az alacsony tavalyi bázis miatt növekedést prognosztizálva, továbbra is aggodalomra ad okot Németország helyzete és annak a tágabb eurózónára gyakorolt hatása.

A friss adatok árnyalt képet festenek: míg az olyan mutatók, mint a ZEW várakozások felmérése és az Ifo üzleti klímaindex javulást mutattak márciusban, az S&P Global gyáraktivitási indexe váratlanul csökkent. A kormányzat lefelé módosította a növekedési előrejelzését, így 2024-ben már csak 0,1%-os bővülést prognosztizálnak, ami jelentős csökkenés a korábbi 1,3%-os prognózishoz képest. E kihívásokkal teli kilátások ellenére a növekedés várhatóan 1,4%-ra fog fellendülni 2025-ben szerintük.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF