Megszólalt a gazdasági vészriadó, bejelzett a mutató, ami nem téved
Gazdaság

Megszólalt a gazdasági vészriadó, bejelzett a mutató, ami nem téved

Portfolio
Elemzők recessziós aggodalmakat fogalmaztak fel az Egyesült Államok gazdaságát illetően, olyan aggasztó mutatókra hivatkozva, mint az ECRI vezető gazdasági indexének csökkenése, amely történelmileg megbízható előrejelző. Ez a figyelmeztetés egybeesik a lassuló GDP-bővülést mutató idei makroadatokkal és az amerikai Coincidens Index stagnáló mutatóinak jelzetésével, továbbá a gyengülő munkaerő-felvételi számok is erre utalnak.

Lakshman Achuthan közgazdász, az Economic Cycle Research Institute (ECRI) társalapítója figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok gazdaságára vonatkozóan, olyan mutatókra hivatkozva, amelyek hagyományosan recessziót jeleznek. A Rosenberg Research webcastjában Achuthan kiemelte az ECRI vezető gazdasági indexének zuhanását, amely történelmileg megbízható előrejelzője a gazdasági visszaeséseknek. Míg az index közelmúltbeli esése önmagában nem garantálja a recessziót, Achuthan hangsúlyozta ennek összefüggését a gazdasági sokkhatásokkal szembeni érzékenységgel – írja a Business Insider.

Ez a figyelmeztetés egybeesik az Egyesült Államok gazdasági lassúságának egyéb jeleivel. Az Atlanta Fed előrejelzése szerint a GDP növekedése az első negyedévben várhatóan jelentősen lassul, a különböző növekedési mutatókat mérő US Coincidents Index pedig stagnált az elmúlt két évben. Ezen túlmenően, bár a munkahelyek növekedése összességében erőteljesnek tűnik, vannak olyan aggasztó tendenciák, mint a munkanélküliségi ráta folyamatos növekedése és a munkaerő-felvételi számok romlása, különösen a nem diszkrecionális ágazatokban, például az oktatás és az egészségügy területén.

Achuthan szerint ezek a figyelmeztető jelzések a gazdaság kényes egyensúlyát tükrözik, a ciklikus gyengeség potenciálisan felülmúlja az olyan külső támogatásokat, mint a költségvetési ösztönző kiadások.

Más közgazdászok, köztük David Rosenberg is hangot adtak a közelgő visszaeséssel kapcsolatos aggodalmaknak, különös tekintettel a tartós inflációra és a Federal Reserve óvatos kamatpolitikájára. Rosenberg úgy véli, hogy a recesszió valószínűsége nagyobb, mint a gazdasági bővülésé, és az év vége előtt jelentős számú munkahely szűnhet meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jerome powell fed fed