Nagy a baj: megint esett a boltok forgalma
Gazdaság

Nagy a baj: megint esett a boltok forgalma

Portfolio
Februárban ismételten csökkent a kiskereskedelmi forgalom havi bázison, ami furcsa, hiszen az infláció alacsonyabb volt a vártnál és a bérek is lendületesen nőnek. Úgy tűnik, hogy a fogyasztók bizalma nem tért vissza.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,6 százalékkal mérséklődött februárban az előző hónaphoz viszonyítva - derül ki a KSH adataiból.

Mindez arra utal, a decemberi megugrás és a januári stagnálás nem jelentette, hogy a szektor kikerült a gödörből. Pedig minden esély megvolt erre, hiszen a minimálbér és a garantált bérminimum már decemberben emelkedett, vagyis ezt az összeget az érintettek már januárban megkapták. Februárban pedig a pedagógusok is kézhez vehették az emelt bérüket.

A kiskereskedelem megint távolodott a 2021-es szinttől: naptárhatással és szezonálisan igazítva 2,3 százalékkal kisebb a volumen.

A forgalom éves bázison 1,1 százalékkal nőtt naptárhatástól (és szökőnaphatástól) megtisztítva.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,7 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 2,1 százalékkal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1 százalékkal csökkent.

Az internetes kereskedelmet alapjaiban forgatta fel a Temu érkezése. Ezzel részletesen foglalkoztunk a Checklist podcastban is. A műsor meghallgatható a lejátszóra kattintva:

KÖVESS MINKET

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,9 százalékkal nagyobb lett.

A kiskereskedelem gyengélkedése azért is rossz hír, mert az elemzők az idei évre vonatkozóan a reálbérek megugrásán keresztül a fogyasztás beindulásától várják a gazdaság élénkülését. Az első két hónap kiskereskedelmi adatai alapján úgy néz ki, hogy indokolt a közgazdászok óvatossága az idei GDP-növekedésre vonatkozóan, és az is, hogy a kormányzat 2-3% közé rontotta a növekedési várakozását.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Montenegro Nemetorszag EU csatlakozas