Felcsillant a remény, hogy már most véget érhet a német a gazdaság szenvedése
Gazdaság

Felcsillant a remény, hogy már most véget érhet a német a gazdaság szenvedése

Portfolio
A ma reggel közölt német ipari adat felcsillantotta a reményt, hogy a német gazdaság két éve tartó stagnálása az idei első negyedévben véget ér.

Az ipari kibocsátás februárban 2,1%-kal nőtt havi szinten, ami a második havi növekedés volt egymást követően. Éves szinten az ipari termelés még mindig 4,9%-kal csökkent. Az ipari termelés mai javulását az energiatermelés kivételével szinte minden ágazat támogatta. Az építőipari ágazatban az enyhe téli időjárás és az ingatlanszektor általános javulása kedvezően hatott a tevékenységre, amely havi szinten közel 8%-kal emelkedett.

Ugyanakkor az export februárban veszített a januári növekedésből, és a januári 6,3%-os havi növekedésről februárban 2%-os növekedésre esett vissza. A februári behozatal 3,2%-kal nőtt havi bázison, a külkereskedelmi többlet 21,4 milliárd euróra csökkent a januári 27,6 milliárd euróról. Éves szinten az export több mint 5%-kal, az import pedig csaknem 9%-kal csökkent.

Amit jelenleg a német iparban látunk, az nem strukturális, hanem ciklikus javulás

– figyelmeztet az ING elemzője, Cartsten Brzeski, aki hozzáteszi: az ipari termelés még mindig mintegy 8%-kal elmarad a világjárvány előtti szinttől. A német kereskedelem a globális kereskedelem és a geopolitikai feszültségek változásait tapasztalja. Az USA-ba irányuló export aránya 2023-ra több mint 10%-ra nőtt a teljes exporton belül, míg a Kínába irányuló export aránya 6%-ra esett vissza, ami jelentősen elmarad a járvány előtti szinttől. Ugyanakkor Németország többet exportált Lengyelországba, a Cseh Köztársaságba és Magyarországra, mint az USA-ba.

Előre tekintve, bármennyire is kedvezőek a mai ipari adatok, ez még nem jelenti a jelentős fellendülés kezdetét az elemző szerint.

„A múlt heti ipari rendelésadatok ugyanis azt jelezték, hogy a decemberi tömeges megrendeléseket leszámítva a német ipari termékek iránti kereslet még nem ugrott meg. Emellett az évkezdetkor történt kezdeti készletkorrekció után a várt készletcsökkentés ismét megtorpant. Mindazonáltal a valamivel alacsonyabb kamatlábak, a közelgő európai központi banki kamatcsökkentés előrevetítése, az alacsonyabb gáz- és villamosenergia-árak, valamint az amerikai gazdaság rugalmassága a következő hónapokban további enyhülést hozhat a német ipar számára” – írja az elemző.

Ezt részben ellensúlyozzák a magasabb olajárak és a Szuezi-csatorna konfliktus és a geopolitikai feszültségek miatti ellátási lánc súrlódásai. Az elemző figyelmeztet, hogy a strukturális kihívások - mint például a globális ellátási láncok vagy a gyártásról a szolgáltatásokra való átállás, valamint a zöld átállás és a politikai bizonytalanság - nem tűnnek el egyik napról a másikra.

Az első negyedévre vonatkozó két hónapnyi kemény adat végre okot ad a mérsékelt optimizmusra, hogy legalább a ciklikus visszaesés véget ért.

– írja Brzeski. Az ipari termelés ugyanis már most emelkedett a negyedévhez képest, és különösen az építőipari ágazatban tapasztalható aktivitási hullám biztató jelzést küld. Míg a magánfogyasztás az év első hónapjaiban húzta a gazdaságot,

a mai adatok reményt adnak arra, hogy a gazdaság már az első negyedévben kiléphetett a stagnálásból.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
astrazeneca_vakcina_oltoanyag