FONTOS Hivatalos, a románok már jobban élnek a magyaroknál
Önkormányzati választás 2024: közel az idő, de mennyire készül az ország?
Gazdaság

Önkormányzati választás 2024: közel az idő, de mennyire készül az ország?

Portfolio
Közeleg a 2024-es magyarországi önkormányzati választási kampány, a Nemzeti Választási Iroda pedig már meg is kezdte a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítők megküldését a választópolgárok számára. Mit mutatnak az emberek Google-keresései, mennyire látszódik a kampány közeledte? Melyik önkormányzati választás volt eddig a legintenzívebb az internetes kereséseket tekintve?

Önkormányzati választás 2024: érkeznek az értesítők

A Nemzeti Választási Iroda az április 3-i névjegyzéki adatok alapján megkezdte a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítők megküldését a választópolgárok számára. Az értesítő egyebek mellett tartalmazza a szavazás helyét és idejét, valamint azt is, hogy a választópolgár mely választásokon szavazhat.

Az NVI 2024. április 19-ig (péntek) küldi meg a választópolgárok számára az értesítőket. Abban az esetben, ha valakihez nem érkezik meg az értesítő, az megsemmisül vagy elvész, a választópolgár a polgármesteri hivatalokban található helyi választási irodától új értesítőt igényelhet. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazáson való részvételnek.

Az NVI április 19-ig postázza a 7,8 millió választópolgárnak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásáról szóló értesítőt.

Az önkormányzati választásra 2024. június 9-én kerül sor, az ajánlásgyűjtés pedig 2024. április 20-án kezdődik.

Az önkormányzati választás Google Trends-adatai

Nemrég bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

A Google Trends adatait megvizsgálva, az elmúlt 12 hónapban Magyarországot tekintve jól látható, hogy

A 2024-es magyarországi önkormányzati választás TÉMÁJA IRÁNTI ÉRDEKLŐDÉS MÁRCIUS 10-16. között, a nemzeti ünnep környékén volt a legnagyobb.

Fontos megjegyezni: a 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. 

2024-es-magyarorszagi-onkormanyzati-valasztas
Kép forrása: Google Trends

A vizsgált időszakban a 2024-es magyarországi önkormányzati választás témája iránti érdeklődés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Veszprém megyében, Nógrád megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Győr-Moson-Sopron megyében volt a legintenzívebb.

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

2024-es-magyarorszagi-onkormanyzati-valasztas-terkep
Kép forrása: Google Trends

Az „önkormányzati választás 2024” keresési kifejezés elmúlt 1 évének adatait megvizsgálva látható, ahogy közeledik a választási kampány, egyre stabilabban magasan tartja magát az érdeklődés.

Arról, hogy a Google Trendsben mi a különbség a keresési kifejezések és a témák között, itt olvashatsz.

onkormanyzati-valasztas-2024
Kép forrása: Google Trends

Amennyiben összevetjük az „önkormányzati választás 2024” és az „önkormányzati választás” keresési kifejezéseket, szinte teljesen azonos mozgásokat látunk a keresési intenzitás változásában.

onkormanyzati-valasztas-2024-onkormanyzati-valasztas
Kép forrása: Google Trends

Az „önkormányzati választás 2024” keresési kifejezés iránti érdeklődés Nógrád megyében, Veszprém megyében, Vas megyében, Somogy megyében, valamint Győr-Moson-Sopron megyében volt a legintenzívebb az elmúlt 12 hónapban.

onkormanyzati-valasztas-2024-terkep
Kép forrása: Google Trends

Az „önkormányzati választás”, a „polgármesterjelölt”, valamint a „képviselőjelölt” keresési kifejezések iránti elmúlt 12 hónapban való érdeklődést megvizsgálva jól látható, hogy utóbbi két kategória önmagában nem jelentős, mivel településnév nélkül nem is bírnak információtartalommal; azonban

a kampányidőszak közeledte még az ezen kifejezések iránti érdeklődés növekedésén is látszódik.

onkormanyzati-valasztas-polgarmesterjelolt-kepviselojelolt
Kép forrása: Google Trends

Az „önkormányzati választás” keresési kifejezés iránti érdeklődés Nógrád megyében, Veszprém megyében, Somogy megyében, Győr-Moson-Sopron megyében, valamint Zala megyében volt a legintenzívebb.

Elmondható tehát, hogy a 2024-es magyarországi önkormányzati választás témája, továbbá az „önkormányzati választás” és „önkormányzati választás 2024” keresési kifejezések iránti elmúlt 1 évben való érdeklődés TOP 5-ös listáiban egyaránt szerepel Nógrád megye, Veszprém megye és Győr-Moson Sopron megye.

onkormanyzati-valasztas-terkep
Kép forrása: Google Trends

Az „önkormányzati választás”, a „polgármesterjelölt”, valamint a „képviselőjelölt” keresési kifejezések iránti, 2004 óta való internetes keresési érdeklődést nézve megfigyelhető, hogy

a 2010-es, a 2014-es, majd a 2019-es önkormányzati választás is magasabb fokú érdeklődést mutatott, mint az azt megelőző.

onkormanyzati-valasztas-polgarmesterjelolt-kepviselojelolt-2004
Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
andrássy út hősök tere