Önkormányzati választás 2024: közel az idő, de mennyire készül az ország?

Portfolio
Közeleg a 2024-es magyarországi önkormányzati választási kampány, a Nemzeti Választási Iroda pedig már meg is kezdte a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítők megküldését a választópolgárok számára. Mit mutatnak az emberek Google-keresései, mennyire látszódik a kampány közeledte? Melyik önkormányzati választás volt eddig a legintenzívebb az internetes kereséseket tekintve?

Önkormányzati választás 2024: érkeznek az értesítők

A Nemzeti Választási Iroda az április 3-i névjegyzéki adatok alapján megkezdte a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítők megküldését a választópolgárok számára. Az értesítő egyebek mellett tartalmazza a szavazás helyét és idejét, valamint azt is, hogy a választópolgár mely választásokon szavazhat.

Az NVI 2024. április 19-ig (péntek) küldi meg a választópolgárok számára az értesítőket. Abban az esetben, ha valakihez nem érkezik meg az értesítő, az megsemmisül vagy elvész, a választópolgár a polgármesteri hivatalokban található helyi választási irodától új értesítőt igényelhet. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazáson való részvételnek.

Az NVI április 19-ig postázza a 7,8 millió választópolgárnak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásáról szóló értesítőt.

Az önkormányzati választásra 2024. június 9-én kerül sor, az ajánlásgyűjtés pedig 2024. április 20-án kezdődik.

Az önkormányzati választás Google Trends-adatai

Nemrég bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

A Google Trends adatait megvizsgálva, az elmúlt 12 hónapban Magyarországot tekintve jól látható, hogy

A 2024-es magyarországi önkormányzati választás TÉMÁJA IRÁNTI ÉRDEKLŐDÉS MÁRCIUS 10-16. között, a nemzeti ünnep környékén volt a legnagyobb.

Fontos megjegyezni: a 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. 

Kép forrása: Google Trends

A vizsgált időszakban a 2024-es magyarországi önkormányzati választás témája iránti érdeklődés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Veszprém megyében, Nógrád megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Győr-Moson-Sopron megyében volt a legintenzívebb.

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

Kép forrása: Google Trends

Az „önkormányzati választás 2024” keresési kifejezés elmúlt 1 évének adatait megvizsgálva látható, ahogy közeledik a választási kampány, egyre stabilabban magasan tartja magát az érdeklődés.

Arról, hogy a Google Trendsben mi a különbség a keresési kifejezések és a témák között, itt olvashatsz.

Kép forrása: Google Trends

Amennyiben összevetjük az „önkormányzati választás 2024” és az „önkormányzati választás” keresési kifejezéseket, szinte teljesen azonos mozgásokat látunk a keresési intenzitás változásában.

Kép forrása: Google Trends

Az „önkormányzati választás 2024” keresési kifejezés iránti érdeklődés Nógrád megyében, Veszprém megyében, Vas megyében, Somogy megyében, valamint Győr-Moson-Sopron megyében volt a legintenzívebb az elmúlt 12 hónapban.

Kép forrása: Google Trends

Az „önkormányzati választás”, a „polgármesterjelölt”, valamint a „képviselőjelölt” keresési kifejezések iránti elmúlt 12 hónapban való érdeklődést megvizsgálva jól látható, hogy utóbbi két kategória önmagában nem jelentős, mivel településnév nélkül nem is bírnak információtartalommal; azonban

a kampányidőszak közeledte még az ezen kifejezések iránti érdeklődés növekedésén is látszódik.

Kép forrása: Google Trends

Az „önkormányzati választás” keresési kifejezés iránti érdeklődés Nógrád megyében, Veszprém megyében, Somogy megyében, Győr-Moson-Sopron megyében, valamint Zala megyében volt a legintenzívebb.

Elmondható tehát, hogy a 2024-es magyarországi önkormányzati választás témája, továbbá az „önkormányzati választás” és „önkormányzati választás 2024” keresési kifejezések iránti elmúlt 1 évben való érdeklődés TOP 5-ös listáiban egyaránt szerepel Nógrád megye, Veszprém megye és Győr-Moson Sopron megye.

Kép forrása: Google Trends

Az „önkormányzati választás”, a „polgármesterjelölt”, valamint a „képviselőjelölt” keresési kifejezések iránti, 2004 óta való internetes keresési érdeklődést nézve megfigyelhető, hogy

a 2010-es, a 2014-es, majd a 2019-es önkormányzati választás is magasabb fokú érdeklődést mutatott, mint az azt megelőző.

Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF