FONTOS Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben
Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?
Globál

Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

Portfolio
A 2024-es orosz elnökválasztáson nem történt semmi váratlan, így még az sem meglepő, hogy Vlagyimir Putyin a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét tudhatja magáénak. De a borítékolható eredmény ellenére mit mutatnak a Google számai, mennyire foglalkoztatta Oroszországot és Ukrajnát, valamint a világ többi részét az orosz elnökválasztás, már ami a Google-kereséseket illeti? A Google Trends számaiból kiderült: aránylag nem Oroszországban volt legnagyobb az érdeklődés, azonban nem teljesen váratlan, melyik ország emelkedett ki leginkább.

2024-es orosz elnökválasztás

Ahogyan arról beszámoltunk, vasárnap este az utolsó urnákat is lezárták Oroszországban, a szavazatokat pedig hétfőre össze is számolták, így biztosra vehető, hogy Vlagyimir Putyin nemcsak saját, de

a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét is magáénak tudhatja.

A választásokon részt vevő orosz állampolgárok aránya már önmagában érdekes, ugyanis a mostani 74,22%-os részvételi arány csak egy hajszálnyival marad el a modern orosz történelem minden bizonnyal legfontosabb, 1991-es választása mögött. Akkor a választásra jogosultak 74,67%-a járult az urnák elé.

Putyin majdnem 10 százalékpontot javítva előző és egyben legjobb, 2018-as eredményén (amikor a voksok 77,53%-át írták a nevéhez), 87,34%-os támogatottsággal kezdheti meg újabb elnöki ciklusát. Az orosz elnökválasztás eredményéről és előzményeiről, valamint Putyin választást követő első megszólalásairól alábbi cikkeinkben olvashatsz részletesebben:

Az orosz elnökválasztás a Google-ben

Nemrég bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

A Google Trends adatait megvizsgálva, az elmúlt 7 napban Oroszországot tekintve jól látható, hogy március 15. és március 17. között zajló orosz elnökválasztás témája iránti érdeklődés vasárnap este, az oroszországi urnazárások idejében volt a legnagyobb, valamint a választás első napja is kiemelkedett. Arról, hogy a Google Trendsben mi a különbség a keresési kifejezések és a témák között, itt olvashatsz.

Orosz-elnökválasztás-Oroszország-7-nap
Kép forrása: Google Trends

Amennyiben keresésünket tágítjuk, és az elmúlt 12 hónapra állítjuk, az látható, hogy egészen március elejéig nagyon visszafogott érdeklődés volt tapasztalható a választás napjaihoz képest,

amelyet a valódi politikai verseny hiánya, a kampány jelentéktelensége magyaráz.

Fontos megjegyezni: a 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. 

Orosz-elnökválasztás-Oroszország-12-hónap
Kép forrása: Google Trends

Ha a keresett témát egészen 2004-ig visszamenőleg vizsgáljuk, jól látható, hogy a Dmitrij Medvegyev által 2008-ban megnyert választás, valamint a 2012-es, Putyin elnöki pozícióba való visszatérését hozó elnökválasztás emelkedik ki, azonban a 2018-as elnökválasztás már szinte észrevehetetlen a grafikonon.

Orosz-elnökválasztás-Oroszország-2004-óta
Kép forrása: Google Trends

A keresésünk területét Oroszország helyett a „Világszerte” opcióra állítva látható, hogy a keresések az oroszországihoz hasonló módon alakultak.

Orosz-elnökválasztás-Világszerte-7-nap
Kép forrása: Google Trends

A régiók szerinti érdeklődést vizsgálva egyértelműen kiemelkedik a Moszkvához leginkább közel álló Belarusz, amely még Oroszországot is megelőzi.

A két ország mellett a Dnyeszter menti szakadár terület miatt érintett Moldova, a jelentős orosz kisebbséggel rendelkező Lettország, valamint Kirgizisztán fért a TOP5-be.

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

Orosz-elnökválasztás-Világszerte-7-nap-térkép
Kép forrása: Google Trends

A keresések lekérdezését Ukrajnára módosítva, az elmúlt egy évet tekintve látható, hogy az oroszországihoz képest korábban, már a tavalyi év végén megnövekedett az érdeklődés. A január-februári relatív emelkedésben szerepe lehetett a Borisz Nagyezsgyin indulása körüli helyzetnek is.Orosz-elnökválasztás-Ukrajna-12-hónap

Kép forrása: Google Trends

Ukrajna alrégióit vizsgálva jól látható, hogy az orosz elnökválasztás iránti érdeklődés az Oroszország által megszállt területeken volt a legintenzívebb, kiemeltképp a 2014-ben annektált Krímben.

Orosz-elnökválasztás-Ukrajna-12-hónap-térkép
Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: Contributor/Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
repülőgép amerika us air force