Jó hír jött a kávérajongóknak

Portfolio
Márciusban Brazília kávéexportja rekordot döntött, 37,8%-os növekedéssel 4,29 millió zsákra emelkedett, amit a robusta kávé exportjának jelentős növekedése és az arabica szállítások mérsékeltebb emelkedése okozott. Jó hír ez az elmúlt évek erős keresleti piacán.

Márciusban Brazília kávéexportja elérte a 4,29 millió 60 kilogrammos zsákot, ami 37,8%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ez rekordnak számít a hónapra vonatkozóan – közölte a Cecafe ágazati csoport a Reutersszel. A világ legnagyobb kávétermelőjének exportja szintén rekordot ért el az első negyedévben.

A robusta kávé exportjának növekedése volt a fő oka a jó eredménynek: ennek exportja márciusban 846 700 zsákra nőtt, ami közel nyolcszor több, mint a 2023-as év azonos időszakában. A robusta fajta exportnövekedését Vietnam és Indonézia termelésének visszaesése magyarázza.

Marcio Ferreira, a Cecafe elnöke szerint Brazília képes volt megfelelni a nemzetközi piac igényeinek, ellensúlyozva ezzel Indonézia és Vietnam időjárási problémák okozta termeléskiesését. Az arabica kávé exportja is jelentős növekedést mutatott márciusban, 15,1%-kal növekedett az előző évhez képest, elérve a 3,1 millió zsákot.

Az exportból származó teljes bevétel ugyanebben az időszakban 35,2%-kal emelkedett, elérve a 913,6 millió dollárt.

A Nemzeti Kávészövetség Egyesült Államokbeli éves kongresszusán Ferreira arról számolt be, hogy bár Vietnám termelése visszaesett, ez nem olyan mértékű csökkenés volt, mint amire számítottak, így nem lesz jelentős hiány a világon kávébabból, mint az előző években többször is előfordult.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF