Friss kutatás bizonyítja: a négynapos munkahét lehet a megoldás a kiégésre
Üzlet

Friss kutatás bizonyítja: a négynapos munkahét lehet a megoldás a kiégésre

Portfolio
Egy több ezer munkavállalót magában foglaló, féléves kísérlet eredményei szerint a négynapos munkahét jelentősen csökkenti a kiégést és növeli a termelékenységet, valamint javítja a munkahelyi morált és csökkenti a fluktuációt - tudósít a CNBC.

A négynapos munkahét bevezetése jelentős előnyökkel járhat a munkavállalók és a vállalatok számára egyaránt -derül ki az Exos által végzett kísérletből. A több mint héromezer főt foglalkoztató amerikai cég tapasztalatai szerint a rövidebb munkahét hozzájárul a kiégés csökkenéséhez, a termelékenység növekedéséhez, valamint a dolgozók megtartáshoz és csapatmorál javulásához.

A kísérlet során az alkalmazottak fizetése nem változott, miközben áttértek a 40 órás, négynapos munkahétre. Az órabéres dolgozók esetében pedig lehetőség nyílt arra, hogy hetente 32 és 40 óra között dolgozzanak, preferenciáik és vezetőikkel kötött megállapodásaik alapján. A pénteki napokon az alkalmazottak szabadon dönthettek arról, hogyan töltik ezt a napot: pihenéssel, a hátramaradt munkák befejezésével, vagy más személyes tevékenységekkel.

Az Exosnál végrehajtott vizsgálat szerint az alkalmazottak 91%-a úgy érezte, hogy hatékonyabban használja idejét a munkahelyén.

A vezetők általi értékelések is azt mutatták, hogy a teljesítményszint nem szenvedett csorbát. A vállalat vezetői "mikroszünetek" ösztönzésével és megbeszélések időtartamának korlátozásával igyekeztek biztosítani, hogy az alkalmazottak ne érezzék túlterheltnek magukat hétfőtől csütörtökig. A cél az volt, hogy minimalizálják a feladatváltást, és elősegítsék az egyénileg történő munkavégzést.

A globális trendek azt mutatják, hogy egyre több országban és vállalatnál tesztelik sikeresen a négynapos munkahetet. Az Egyesült Királyságban egy hat hónapos kísérlet során pozitív eredmények születtek: javult a termelékenység és a munkamorál. Az Egyesült Államokban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az elképzelés; egy friss felmérés szerint a teljes munkaidőben dolgozó amerikaiak 81%-a támogatja ezt az ötletet.

Az Exos tapasztalatai rámutattak arra is, hogy fontos megértetni az alkalmazottakkal: a pénteki nap nem csak egy plusz szabadnapot jelenthet fizetett szabadság formájában, hanem lehetőség arra is, hogy feltöltsék magukat, vagy befejezzék hátramaradt feladataikat. Ezáltal kevésbé lesznek stresszesek a hét további részeiben.

Bár az ötnapos munkarend még mindig dominál sok helyen, egyre több adat támasztja alá annak előnyeit - mind emberi jólét-, mind üzleti szempontból -, ha áttérünk egy rövidebb, de intenzívebben kihasznált munkahétre.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1479180033